Nathalie Stutzmann

Faktaboks

Nathalie Stutzmann
Født
6. mai 1965, Paris, Frankrike
Nathalie Stutzmann
Nathalie Stutzmann en en fransk dirigent som fra 2018 er engasjert som sjefsdirigent for Kristiansand Symfoniorkester.
Av .

Artikkelstart

Nathalie Stutzmann er en fransk dirigent og sanger. Hun har gjort seg bemerket med sin uttrykksfulle altstemme og som dirigent for kammerorkesteret Orfeo 55 og ledende symfoniorkestre. Hennes repertoar spenner fra barokken til vår tid.

Stutzmann har vært sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester siden 2018. Hun er første gjestedirigent ved RTÉ National Symphony Orchestra of Ireland og har et engasjement ved São Paulo Symfoniorkester i Brasil.

Utdannelse

Stutzmann er født i Paris-forstaden Suresnes. Hun fikk tidlig musikkundervisning av sine sangerforeldre; moren Christiane Stutzmann var sopran på Parisoperaen og Opéra Comique, og senere pedagog. Senere studerte hun ved konservatoriet i Nancy og ved Ecole d’art lyrique ved Parisoperaen med Hans Hotter. Hun vant Dronning Elisabeth-konkurransen for sangere i Brussel i 1983.

Sangkarriere

Stutzmann konsertdebuterte i 1985. Hun innledet en internasjonal karriere med et repertoar av både opera og romanser. Blant hennes operaroller er flere av Georg Friedrich Händel, foruten Geneviève i Claude Debussys Pelléas et Mélisande og nyere repertoar.

Stutzmann har fremført romanser av en rekke franske komponister. Hun har også blitt lagt merke til for sine tolkninger av Robert Schumann og av Franz Schuberts sangsykluser Winterreise, Die schöne Müllerin og Schwanengesang, som sjelden er å høre med altstemme. Sammen med den svenske pianisten Inger Södergren har hun gjort bemerkede CD-innspillinger.

Dirigent

Stutzmann dirigerte for første gang i Japan i 2008, hvor hun delte podiet med Seiji Ozawa. Hun ble oppmuntret av Simon Rattle til å studere direksjon, og ble elev hos Jorma Panula.

I 2009 etablerte hun barokkorkesteret Orfeo 55 (som fra 2017 er knyttet til operaen i Montpellier), og på deres konserter har hun vært både dirigent og sangsolist, en uvanlig kombinasjon. De har gjestet musikkfestivaler og spilt inn musikk av blant andre Johann Sebastian Bach og Antonio Vivaldi.

I 2017 gjestet hun for første gang London Filharmoniske Orkester og Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, og hun er ellers jevnlig gjestedirigent ved flere ledende symfoniorkestre.

Norge

Stutzmann gjestet Norge første gang som solist i Alphons Diepenbrocks Hymne an die Nacht med Concertgebouw-orkesteret og dirigenten Riccardo Chailly ved Festspillene i Bergen i 1998.

Hun gjestet Oslo-Filharmonien i 2005 ved jubileet for unionsoppløsningen, og var tilbake i 2012 og 2013 som solist i verker av Gustav Mahler, og i 2017 som dirigent.

Som dirigent gjestet hun i 2016 Bergen med blant annet Mozarts messe i c-moll og Stavanger med Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg