Natanael Broman

Faktaboks

Natanael Broman
Uttale
brˈoman
Født
11. desember 1887, Kolsva
Død
27. august 1966, Stockholm

Artikkelstart

Natanael Broman, svensk komponist og pianist. Utdannet ved musikkonservatoriet i Stockholm 1901–11. Han studerte klaver med Hilda Thegerström og Lennart Lundberg og komposisjon med Ernst Ellberg og Andreas Hallén. Deretter fortsatte han å studere klaver i Berlin for Ignaz Friedman og komposisjon for K. Kämpf 1912–13. Han var lærer ved operaskolen 1913–14.

Broman har konsertert i Skandinavia, Berlin og Leipzig. Fremfor alt ble han kjent som en fremragende utøver av den romantiske repertoaren og den samtidige svenske musikken. I tillegg til sine solistiske oppgaver var han en meget benyttet akkompagnatør. 1924 grunnla han sammen med fiolinisten Charles Barkel og cellisten Karl Christiansen en klavertrio.

1925 ble Broman ansatt som musikksjef i Radiotjänst (senere Sveriges Radio), en stilling han hade frem til 1952. Han var medlem av Föreningen Svenska Tonsättare 1929–43, fra 1930 medlem av Kungliga Svenska Musikaliska Akademien der han satt i styrelsen 1941–48 og medlem av Stockholms konsertförening 1942–50 der han også var medlem av styret.

Av hans komposisjoner, som er skrevet i en nordisk-romantisk stil, kan nevnes det symfoniske dikt Fridtjof och Ingeborg, balladen Kung Lif och Drottning Död for baryton og orkester, fiolinromanse og fiolinsonate, klaversonate og klaverstykker, sanger m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg