Natalja Kljutsjarjova

Faktaboks

Natalja Kljutsjarjova

Natalja Lvovna Kljutsjarova

Uttale

Natál'ja Kljutsjarjóva

Født
1981, Perm

Artikkelstart

Natalja Kljutsjarova er en russisk forfatter. Bøkene hennes har vært nominert til flere ulike russiske litterære priser.

Kljutsjarjova er utdannet filolog og har arbeidet som redaktør og journalist, ved siden av å skrive skjønnlitterært, både poesi og prosa. Hun ble født i Perm og studerte i Jaroslavl, men har siden 2005 bodd og arbeidet i Moskva.

I 2006 kom hennes diktsamling Hvite pionerer (Belyje pionery), i 2008 romanen Russland rundt på tredje klasse (Rossija: obsjtsjij vagon, oversatt til norsk 2011), som er hennes mest kjente.

Russland rundt på tredje klasse forteller om historiestudenten Nikita som reiser rundt i Russlands provins og samler beretninger, øyenvitneskildringer om overgrep og krenkelser, små og store sosiale og praktiske problemer, enkeltmenneskers skjebner. Det sosiale engasjementet, og skildringen av Nikita-figuren bringer tankene tilbake til dostoevskijskikkelser som prins Mysjkin og Aljosja Karamasov, bemerket den russiske litteraturkritikeren Maria Remizova om denne romanen. Med hovedpersonen som talerør tar forfatteren et klart samfunnsansvarlig standpunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg