Vasco da Gama. Etter maleri i et portugisisk manuskript fra 1600-tallet.

.
Lisens: fri

Boerkrigene. Boere overgir seg til sine britiske beseirere på slutten av krigen. Etter maleri av R. Caton Woodville.

.
Lisens: fri

Natal var en provins i Sør-Afrika som i 1994 inngikk i den nye provinsen KwaZulu-Natal.

Faktaboks

Uttale
nətˈæl

Historie

Natal (opprinnelig Terra Natalis) fikk sitt navn av den portugisiske oppdageren Vasco da Gama, som kom til Port Natal (nå Durban) 1. juledag 1497 og oppkalte landet etter det portugisiske ordet for jul. Området var da bebodd av nguni-folket, som var kommet nordfra gjennom de store bantu-folkevandringer fra begynnelsen av vår tidsregning.

Boerrepublikken

Portugiserne etablerte en handelsstasjon lenger nord, ved Delagoa Bay, fra 1540-årene. Briter slo seg ned ved handelsbyen Port Natal i 1824, og inngikk samme år avtaler med zulukongen Shaka om å overta et landområde som inkluderte havnebyen. Zuluene, en nguni-klan under Dingiswayo, Shaka og Dingane, utviklet en sterk statsdannelse med velutviklet militærmakt, som kjempet mot innvandrende afrikaanere (boere), da de kom til området under «det store trekket» fra den britisk-styrte Kapp-kolonien i 1837. Disse inngikk først avtaler med zuluene, som imidlertid drepte deres ledere, Piet Retief og Gerhard Maritz i 1838. Ledet av Andries Pretorius nedkjempet innvandrerne Dinganes zuluhær i slaget ved Nacome-elva (Blood River), der rundt 3000 zulusoldater ble drept. Boerne dannet så Natalia-republikken med Pietermaritzburg som hovedstad i 1839.

Britisk erobring

Boerrepublikken fikk kort levetid, da den i 1843 ble erobret av Storbritannia, og de fleste boerne drog til Transvaal og Oranjefristaten. Britene satset på plantasjedrift med importert arbeidskraft fra India. Natal fikk egen administrasjon, men ble underlagt Kapp-kolonien til 1856, da Natal ble egen kronkoloni. Dens grenser ble stadig utvidet i siste halvdel av 1800-tallet, etter hvert som den afrikanske lokalbefolkningens motstand ble slått ned, fremfor alt i krigen mot zuluene i 1879. Zululand ble formelt annektert av britene i 1887 og innlemmet i Natal 1897. Under boerkrigen (1899–1902) ble Natal invadert av afrikaaner-styrker, som ble nedkjempet. I 1910 gikk Natal sammen med Transvaal, Oranjefristaten og Kapp med i Sør-Afrikaunionen, fra 1961 Republikken Sør-Afrika.

Under og etter apartheid

Durban
Durban er den største byen i dagens KwaZulu-Natal.

Under apartheidstyret ble bantustanen KwaZulu opprettet i Natal, som en formelt selvstendig stat, dog ikke internasjonalt anerkjent. I 1980- og tidlig i 1990-årene var Natal og KwaZulu åsted for sterk rivalisering mellom to hovedaktører i afrikansk politikk: African National Congress (ANC) og Inkatha Freedom Party (IFP), med utstrakt voldsbruk. Etter regimeskiftet i Sør-Afrika i 1994 ble Natal en del av den nye provinsen KwaZulu-Natal. Den er den eneste av provinsene med et kongedømme i sin midte; zulu-kongedømmet er gitt spesiell status i den sørafrikanske grunnloven.

Norsk misjonsvirksomhet

Zululand/Natal har vært et av kjerneområdene for norsk misjon. Det norske misjonsselskap startet virksomhet i 1844, da Hans Paludan Smith Schreuder ble sendt dit som første norske misjonær. Han startet misjonsarbeidet i 1848 og etablerte Umpumulo, den første misjonsstasjonen, i 1850.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg