Natal'ja Kljutsjarjova

Faktaboks

Natal'ja Kljutsjarjova
Uttale

Natál'ja Kljutsjarjóvan

Født
1981, Perm

Natal'ja Kljutsjarjova, russisk forfatter. Kljutsjarjova er utdannet filolog og har arbeidet som redaktør og journalist, ved siden av å skrive skjønnlitterært, både poesi og prosa. Hun ble født i Perm og studerte i Jaroslavl, men har siden 2005 bodd og arbeidet i Moskva. Bøkene hennes har vært nominert til flere ulike russiske litterære priser.

I 2006 kom hennes diktsamling Hvite pionerer (Belye pionery), i 2008 romanen Russland rundt på tredje klasse (Rossija obsjtsjij vagon, oversatt til norsk 2011, i 2009 romanen SOS (2009) og i 2010 hennes foreløpig siste roman Idiotenes landsby (Derevnja durakov).

Russland rundt på tredje klasse forteller om historiestudenten Nikita som reiser rundt i Russlands provins og samler beretninger, øyenvitneskildringer om overgrep og krenkelser, små og store sosiale og praktiske problemer, enkeltmenneskers skjebner. Det sosiale engasjementet, og skildringen av Nikita-figuren bringer tankene tilbake til Dostoevskijskikkelser som prins Mysjkin og Aljosja Karamazov, bemerket den russiske litteraturkritikeren Maria Remizova om denne romanen. Med hovedpersonen som talerør tar forfatteren et klart samfunnsansvarlig standpunkt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg