Nat «King» Cole

Faktaboks

Nat «King» Cole
Nathaniel Adams Coles
Uttale
koul
Født
17. mars 1919, Montgomery, Alabama
Død
15. februar 1965, Santa Monica, California

Artikkelstart

Nat «King» Cole var en amerikansk pianist, sanger og skuespiller.

Cole vokste opp i Chicago, var en fremragende jazzpianist og etablerte sin første trio i Los Angeles i 1937 sammen med Oscar Moore på gitar og Wesley Prince på kontrabass. Både instrumenteringen, med piano, gitar og bass, og Coles eget pianospill fikk stor stilistisk innflytelse. Etter hvert begynte han å synge i en myk, rytmisk stil som ble uhyre populær og medførte at pianospillet kom mer i bakgrunnen.

Fra 1950 til sin død var Cole en av verdens mest kjente underholdningsartister, og han medvirket også i en rekke musikk- og spillefilmer. Hans mest kjente rolle var i en film som hadde premiere etter at han døde av lungekreft. I Cat Ballou (1965) sang han The Ballad of Cat Ballou, som ble nominert til en Oscar-pris.

Blant hans mange slagere kan nevne Nature Boy (1948), Mona Lisa (1950), Walkin' My Baby Back Home (1952), Pretend (1953), Smile (1954), When I Fall In Love (1957), Ramblin' Rose (1962) og Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer (1963).

I 1990-årene ble han gjenstand for fornyet interesse, etter at det ble laget en trickinnspilling med både lyd og bilde, der han synger sin gamle storslager Unforgettable som duett med sin datter Natalie Cole. Den ble en stor hit i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg