Faktaboks

Narve Gilje Nordås
Født
30. september 1998, Voll på Klepp i Rogaland
Nordås løper med en konkurrent på siden
Narve Gilje Nordås løper 1500 meter under Bislett Games i 2024.
Foto av Narve Gilje Nordås
Av /NTB.

Narve Gilje Nordås er en norsk friidrettsutøver fra Klepp i Rogaland som konkurrerer i løping på mellomdistanse og langdistanse. Han er særlig god på 1500 meter, der han tok bronsemedalje i VM i Budapest i 2023.

Nordås representerer Sandnes IL og trenes fra 2022 av Gjert Ingebrigtsen.

Tidlig karriere

Narve Gilje Nordås startet med løping som barn og løp ofte lengre distanser. Som junior og yngre senior deltok han ofte på 10 000 meter og halvmaraton. Han løp også terrengløp. Nordås vant sitt første NM-gull i 2016, i stafetten i terreng-NM for Sandnes IL sammen med Jakob Ingebrigtsen. I samme mesterskap tok Nordås sølv i juniorklassen individuelt.

I NM på bane vant han fem medaljer på 5000 og 10 000 meter i årene 2019 til 2021, begge gullene kom på 5000 meter. Han deltok også på 5000 meter i OL i Tokyo i 2021, der han ble slått ut i forsøksheatet.

Gjennombrudd og VM-bronse

Som junior og yngre senior trente han ofte med Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen. I mange år hadde han sin egen far som trener, men i 2022 ble Gjert Ingebrigtsen fast trener for Nordås. Dette ble av mange sett på som et kontroversielt valg, siden brødrene Ingebrigtsen hadde brutt med faren og anklaget ham for fysisk og psykisk vold i oppveksten. Forholdet mellom brødrene Ingebrigtsen og Nordås kjølnet betraktelig etter dette og har skapt flere vanskelige situasjoner rundt deltagelse på samlinger og mesterskap.

Satsingen under Gjert Ingebrigtsen ble rettet mer mot 1500 meter og gjennombruddet til Nordås kom for alvor i 2023. Først løp han på 3.29,47 på Bislett Games i juni. Det gjorde ham til den nest raskeste nordmannen på distansen, kun bak Jakob Ingebrigtsen. På høsten tok han bronse på 1500 meter i VM i Budapest, der han var nær ved å passere Jakob Ingebrigtsen på de siste meterne.

I 2024 tok Nordås sin første seier i et stevne i Diamond League, på 3000 meter i Stockholm i juni. Han satte også ny personlig rekord på distansen med 7.33,49. Med det ble han den nest raskeste nordmannen på distansen, bak Jakob Ingebrigtsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg