Naruto

Første bok med «Naruto» på norsk, utgitt i 2007.

Artikkelstart

Naruto er en japansk tegneserie om en ung ninja, skapt av Masashi Kishimoto (født 1974). Den er tidenes fjerde mest innbringende manga, etter One Piece, Dragon Ball og Golgo 13.

Naruto er en typisk «shonen»-serie, en manga laget for unge gutter. Kishimoto og hans assistenter holder seg trygt til oppskriften: En hyperaktiv hovedperson, en miks av japansk modernisme og historiske røtter, tenåringsrealisme og magi, samt mange og lange kampscener på ninjaskolen der handlingen utspiller seg. Det hele er krydret med pubertal humor, litt romantikk og nakne damer.

Figuren ble skapt i enkeltstående utgivelse i 1997, og gikk deretter som føljetong i bladet Weekly Shonen Jump fra 1999 til 2014. De 72 samlebøkene har solgt 235 millioner kopier i til sammen 35 land, også i Norge, der Schibsted rakk å gi ut ni av bøkene i 2007–2008.

Naruto har også gjort det bra på tv, med til sammen over 700 episoder fordelt på to animerte tv-serier fra 2002 til 2017, samt elleve filmer, 26 romaner, dataspill, samlekort og musikk.

I 2019 startet Kishimoto en ny serie, science fiction-historien Samurai 8: The Tale of Hachimaru.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg