Narona var en antikk, romersk by i Dalmatia, i det nåværende Vid nær Metković i den sydligste delen av Kroatia, nær grensen til Bosnia-Hercegovina.

Historie

Byen vokste frem ved elven Naro (Neretva) som en illyrisk handelsplass for handelsutveksling mellom grekerne fra kysten, først og fremst kolonien Issa (Vis), og illyrerne i innlandet. Etter romernes erobring av Illyria i 168 fvt. ble Narona romernes viktigste støttepunkt i Illyria og utgangspunkt for flere felttog mot illyrerne.

Som conventus civium romanorum fungerte Narona som juridisk og administrativt sentrum for det sydlige Illyria. Omkring år 27 fvt. ble byen romersk koloni med navnet Colonia Iulia Narona. Byen fortsatte å blomstre i romersk keisertid, men mistet rollen som den viktigste byen i Dalmatia til Salona. Etter 300-tallet forfalt byen, men spilte fremdeles en rolle som administrativt og økonomisk sentrum og bispedømme. Omkring 600 evt. ble byen forlatt, som en følge av de avariske invasjonene. Frem til begynnelsen av 1800-tallet var stedet ubebodd, før landsbyen Vid vokste frem.

Arkeologiske funn

Bare en liten del av den antikke byen er kjent, på grunn av store forandringer i topografien som følge av elven Neretvas oversvømmelser. Siden 1980-tallet har imidlertid tre senantikke basilikaer blitt gravet frem, og fremfor alt et tempel for den romerske keiserkulten fra keiser Augustus' tid.

Det lokale arkeologiske museet er bygget omkring tempelet og restene etter det, som inkluderer mer enn tyve statuer av den romerske keiserfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg