Faktaboks

Naomi Klein
Uttale

klæin

Født
8. mai 1970, Montreal, Canada
Naomi Klein, 2015
Av /Scanpix.

Naomi Klein er en kanadisk essayforfatter, journalist og politisk aktivist. Hun er en frontfigur for antiglobaliseringsbevegelsen og kjent for sin antikapitalistiske kritikk av multinasjonale selskaper, konsumkultur og markedsliberale krisereformer. Hun er også en uttalt feminist og miljøforkjemper, og har blitt tildelt en rekke priser for sine bøker og sitt politiske engasjement.

Bakgrunn og karriere

Klein vokste opp i en jødisk og politisk aktiv familie som hadde flyttet fra USA til Canada i 1967 i protest mot Vietnamkrigen. I 1989 påbegynte hun studier i filosofi og litteratur ved University of Toronto, men forlot universitetet i 1995 uten fullført grad for å jobbe som journalist. Med utgivelsen av No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies i 1999 (norsk oversettelse i 2001) ble hun internasjonalt kjent.

Klein har siden skrevet flere bestselgende essaybøker, deriblant The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism (2007, i norsk oversettelse samme år). Hun er kronikkforfatter for aviser og magasiner, foredragsholder og intervjues hyppig. I 2004 laget hun og ektemannen Avi Lewis en dokumentarfilm om okkuperte fabrikker i Argentina. Klein var en uttalt kritiker av Irak-krigen i 2003 og av den israelske okkupasjonen av palestinske områder især i sammenheng med Gaza-krigen i 2009. Hun var aktiv i Occupy Wall Street-bevegelsen i 2011 og har siden blitt en toneangivende miljøforkjemper, blant annet med utgivelsen av This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate (2014) og som fremgangsdriver for ideen om en «Green New Deal».

Siden 2018 er hun Gloria Steinem Chair in Media, Culture, and Feminist Studies ved Rutgers University i USA.

Hovedtemaer i kritikken av globaliseringen

Merkevarekapitalismen

I No Logo argumenterer Klein for at globaliseringen drives frem av en vestlig merkevarekapitalisme basert på intensiv konsumkultur på bekostning av det globale sør. Hun studerer hvordan multinasjonale konserner som for eksempel Nike, Adidas og McDonald's avvikler egen produksjon og presser ned priser ved å ta i bruk underleverandører fra utviklingsland der arbeidsvilkårene kjennetegnes av grov utbytting.

Klein tar opp flere problemstillinger i den sammenheng: selskapenes ansvarsfraskrivelse for vareproduksjonens arbeidsforhold (se outsourcing); merkevarebyggingens monopoløkonomi og inntog i dagliglivet; konsumkulturens «bruk og kast»-mentalitet; og et mer prekært arbeidsmarked i avindustrialiseringens time som vanskeliggjør fagorganisering. Hun studerer også nye former for politisk aktivisme mot den globaliserte kapitalismen.

No Logo er oversatt til 28 språk og regnes som et manifest for antiglobaliseringsbevegelsen

Sjokkdoktrinen

Med begrepet om «sjokkdoktrinen» ønsker Klein å sette navn på hvordan markedsliberale reformer innføres på autoritært vis i sosiale krisetilstander (for eksempel militærkupp, finanskriser, naturkatastrofer eller krigføring). Hun hevder at når samfunnet befinner seg i «sjokktilstand» som følge av kriser svekkes dets motstandsevne mot privatiserende og konkurranseutsettende økonomiske politikker. Slike politikker, som også bygger ned innenlandske markedsreguleringer og velferdsstatlige ordninger, svarer ifølge Klein til de som Milton Friedman og Chicago-skolen tok til orde for i deres liberalistiske økonomiteori på 1950-tallet.

Klein viser til de nyliberale reformene i Chile på 1970-tallet etter Pinochets militærkupp, til Margaret Thatchers privatiseringspolitikk og kamp mot fagforeninger, til IMFs strukturtilpasningsprogram i gjeldsrammede, latinamerikanske land under 1980- og 90-tallet, til de amerikanske skattereformene i Irak i kjølvannet av Irak-krigen i 2003, samt en rekke andre eksempler for å underbygge sin påstand om at markedsliberalismen, som global økonomisk tendens siden 1970-tallet, først og fremst innføres på udemokratisk grunnlag.

I 2009 ble Kleins bok The Shock Doctrine filmatisert av Michael Winterbottom.

Klima versus kapitalisme

Kleins forfatterskap blir ytterligere antikapitalistisk idet hun tar for seg det hun omtaler som «menneskehetens største utfordring»: klimakrisen. Hun går til angrep på klimaskeptisismen og måten denne fremmes av politiske og økonomiske eliter, lobbyvirksomhet og høyreorienterte tenketanker på. Ifølge Klein har klimakrisen sin rot i kapitalismens vekstmodell der den kollektive bestemmelsesmakten over naturressursene underlegges det «frie markedets» profittjag og umettelige forbrukskultur, globale og karbonavhengige produksjonsnettverk, samt milliardærinvestorenes og -entreprenørenes forretningsbeslutninger og hyklerske miljødiskurser (Klein kritiserer især Warren Buffet, Bill Gates og Richard Branson).

I og med at kapitalismen ikke kan annet enn å forverre klimaendringene, så undergraver den også sitt eget eksistensgrunnlag. Klein mener derfor at klimakrisen nødvendiggjør en gjennomgripende samfunnsforandring basert på rettferdig og ansvarlig ressursfordeling, lokale økonomier og demokratisk bestemmelsesmakt, og tar til orde for storstilt politisk aktivisme.

Sentrale utgivelser

  • No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies (1999
  • The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism (2007)
  • This Changes Everything. Capitalism vs. the Climate (2014)
  • No Is Not Enough: Resisting Trumps Shock Politics and Winning the World We Need (2017)
  • On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal (2019)

Oversatt til norsk

  • No Logo. Med merkevareterroristene i siktet (2001)
  • Stengsler og åpninger (2002)
  • Sjokkdoktrinen. Katastrofekapitalismens fremmarsj (2007)
  • Dette forandrer alt (2015)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg