Faktaboks

Namibørkenen

Den namibiske ørken

Namib-Naukluft nasjonalpark
En stor sanddyne i Namib-ørkenen
Namib-Naukluft nasjonalpark

Namibørkenen er en ørken ved Atlanterhavskysten i Namibia. Størrelsen er om lag 50 000 kvadratkilometer. Området står på UNESCOs verdensarvliste.

Ørkenen ble dannet for 80 millioner år siden. Den er 1300 kilometer lang og smalere enn 160 kilometer. Namib har opp til 340 meter høye sandbanker som ofte har stjerneform. Temperaturen ligger på 10–25 оC og nedbøren er 15–100 millimeter per år.

Namib er den eneste kystørkenen i verden som befinner seg i et tåkelandskap. Sanddynene dannes av materialer som er ført tusenvis av kilometer fra innlandet, gjennom elver, havstrømmer og vind. Området har slettelandskap, steinete bakker, kystlaguner og flyktige elver. Tåke er den primære kilden til vann i området, og står for et unikt miljø der truede dyrearter, både reptiler og pattedyr, har tilpasset seg de økologiske nisjene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg