Nakuru

Artikkelstart

Nakuru er den fjerde største byen i Kenya, og hovedstad i Nakuru fylke i den store Riftdalen. Byen ligger 1850 moh., har i overkant av 500 000 innbyggere (2019), og vokser meget raskt.

Faktaboks

Uttale
nakˈuru

Økonomi

Landbruket i de omkringliggende traktene som dyrker kaffe, hvete, bygg, mais og poteter er viktige for byens økonomi. Landbruksproduktene utgjør grunnlaget for industriell bearbeiding til for eksempel mel. Melk foredles til meieriprodukter som ost og yoghurt. Byen har også annen småindustri og betydelig handelsvirksomhet. Nakuru et knutepunkt for transport (vei og jernbane) mellom det vestlige og sentrale Kenya.

Reiselivet er en viktig sektor i Nakuru, mest på grunn av den nærliggende Nakurusjøen som hovedmål for safarireiser. Et annet turistmål er Menengaikrateret, en uvirksom vulkan, med en høydeforskjell på nesten 500 meter fra kanten til bunnen av krateret.

Utdanning

Nakuru by er et viktig senter for utdanning med sine to universiteter: det offentlige Egerton University med spesialisering i landbruksfag og det private Kabarak University. Dessuten er Rift Valley Institute of Technology og Kenya Industrial Training Institute lokalisert her. Nakuru sjukehus er blant de største i Den store Riftdalen.

Natur

Nakurusjøen er en grunn saltsjø som er kjent for sitt rike fugle- og dyreliv, særlig flamingo og pelikaner, men også flere hundre andre fuglearter. Sjøen og de omkringliggende områdene ble nasjonalpark i 1961 og har foruten det rike fuglelivet også viktige bestander av pattedyr som neshorn, sebra, vannbøffel, løver og flodhest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg