Naji al-Ali

Artikkelstart

Naji al-Ali var en palestinsk politisk tegneserieskaper, mest kjent for figuren Handala (skrives tidvis Hanzala).

Biografi

Naji al-Ali ble født i Palestina cirka 1938, i landsbyen Al-Shajara, Galilea i det som nå er Israel. Under krigen i 1948 ble han og resten av familien drevet på flukt. De flyktet til Libanon og bosatte seg først i Ayn al-Hilwa flyktningleir i Sør-Libanon, og flyttet senere til Shatila flyktningleir i Beirut. Som mange andre palestinske flyktninger var al-Ali stadig på flyttefot. Han bodde blant annet en periode i Saudi Arabia og tidlig på 1960-tallet flyttet han til Kuwait, men flyttet tilbake til Libanon i 1971.

Hans politiske virke startet allerede i 1959 da han ble med i Den nasjonale arabiske bevegelsen. Han kombinerte rollen som journalist, tegneserieskaper og politisk aktivist utover på 1960-tallet. Han fungerte blant annet som redaktør for en rekke mindre publikasjoner.

Fra og med tidlig på 1970-tallet publiserte Naji al-Ali politiske tegneserier i en rekke arabiske aviser. Han var populær blant lesere og kritikere, og mottok en rekke priser. Samtidig ble han sterkt mislikt av flere arabiske regimer fordi tegneseriene hans var meget kritiske mot de arabiske lederne, og han ble ansett som kompromissløs. Dette medførte at han måtte flytte en rekke ganger. I 1983 forlot han Libanon og flyttet til Kuwait. Etter å ha blitt utvist av kuwaitiske myndigheter i 1985, flyttet han videre til London.

Naji al-Ali ble drept etter å ha blitt skutt på åpen gate i London i 1987. Han ble fraktet til sykehus hvor han lå en uke i koma før han døde. Attentatmannen ble ikke tatt, men i august 2017 åpnet britiske myndigheter saken på nytt.

Kunstnerisk virke

Graffiti med Handala som motiv i den palestinske landsbyen Bilin

Naji al-Ali lagde opptil tolv tusen tegneserietegninger i løpet av sitt 50 år lange liv. Hans mest berømte figur, Handala, ble et symbol på palestinernes situasjon.

Handala dukket første gang opp i en publikasjon i Kuwait i 1969. Siden ble han et gjentagende motiv i flere av tegningene til al-Ali. Handala er en fattig gutt på omtrent ti år som alltid står med ansiktet vendt bort, og med hendene på ryggen. Han står i forgrunnen for tegninger som handler om den politiske situasjonen i Midtøsten. Handala er en symboltung karakter og ble ikonisk, spesielt blant palestinske flyktninger.

Det at Handala alltid er ti år symboliserer at Naji al-Ali selv var omkring ti år da han flyktet, og at palestinsk historie på et vis stoppet opp ved denne flukten. Ifølge al-Ali selv ville Handala kun bli voksen hvis han fikk returnere til Palestina. Handalas fattigdom representerer den lidelsen livet som flyktning er. Den viktigste symbolikken er likevel at han står med ryggen til leseren. Dette symboliserer fraværet av palestinsk agens i den politiske utviklingen. Handala er ansiktsløs som flertallet av de palestinske flyktningene, og han har ingen påvirkningskraft på den politikken som utfolder seg i regionen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg