Faktaboks

Nagorno-Karabakh

Dağlıq Qarabağ, Leṙnayin Ġarabaġ

Artsakh, Artsakhi Hanrapetut’yun, Արցախի Հանրապետություն

Uttale
nagˈorno-karabˈakh
Etymologi
blandet opphav, blant annet russisk Nagorno ‘fjellrik, øvre’, og tyrkisk karabagh ‘svart hage’
Flagg
Flagget til den selverklærte republikken Artsakh er likt Armenias flagg, men med et hvitt mønster til høyre.
Flagg
Av .
Khankendy
Monumentet «Vi er våre fjell» eller «Bestemor og bestefar» (1967) er et landemerke i hovedstaden Khankendy.
Khankendy
Av /Panoramio .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nagorno-Karabakh er et område på 4400 kvadratkilometer i Aserbajdsjan. Hovedstad er Khankendy (armensk: Stepanakert).

I perioden 1992–2023 var Nagorno-Karabakh formelt en autonom, men i praksis en selvstendig, ikke internasjonalt anerkjent stat under Armenias innflytelse. Etter en blokade på ni måneder av Nagorno-Karabakh gjennomførte Aserbajdsjan en militær offensiv 19.–20. september 2023. Etter noen timers kamp overga ga de armenske separatistmyndighetene seg, og Aserbajdsjan tok kontroll over Nagorno-Karabakh. Dette førte til at minst 100 600 av de om lag 120 000 etnisk armenere som var bosatt i Nagorno-Karabakh, flyktet til Armenia.

Næringsliv

Nagorno-Karabakh er et fjellområde med kvegavl som hovednæringsvei. I tillegg dyrkes bomull, frukt, vindruer og silke.

Historie

Agdam
Armenske soldater under Nagorno-Karabakh-krigen
Agdam
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Armenske styrker i Karabakh i 1994. Konflikten om Nagorno-Karabakh vedvarte etter våpenhvilen samme år, og områdets status er fremdeles uavklart.

.
Lisens: CC BY 2.0

Nagorno-Karabakh ble erobret av Russland i 1813, og ble et autonomt område i Sovjetunionen fra 1923. Kravet om at området skulle overføres til Den armenske SSR (sovjetrepublikk) utløste i 1988 voldsomme sammenstøt mellom armenere og aserbajdsjanere i de to republikkene.

Ved Sovjetunionens oppløsning i 1991 brøt det ut full krig. Med støtte fra Armenia lyktes Nagorno-Karabakh-armenerne å ta kontroll over Nagorno-Karabakh og flere omkringliggende regioner. Om lag 800 000 aserbajdsjanere ble drevet på flukt.

Partene inngikk våpenhvile i 1994. Samme år besluttet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) å etablere Minsk-gruppen med sikte på å komme fram til en fredelig løsning mellom Armenia og Aserbajdsjan om Nagorno-Karabakh. Gruppen ledes av Frankrike, Russland og USA. Armenia og Aserbajdsjan, samt Belarus, Finland, Italia, Sverige, Tyrkia og Tyskland er de øvrige medlemmer av gruppen. Det har vært liten framdrift i forhandlingene i Minsk-gruppen.

Nagorno-Karabakh har i praksis vært en egen stat, men tett integrert med Armenia. Armenias tidligere president Robert Kotsjarjan (1998–2008) var for eksempel president i Nagorno-Karabakh i perioden 1994–1997.

De mest alvorlige kampene siden våpenhvilen fant sted i 2014, inntil kraftige kamper brøt ut igjen i september 2020. Til tross for initiativ til våpenhvile fremsatt både av Russland og USA i oktober 2020, fortsatte harde kamper mellom aserbajdsjanske og armenske styrker over hele området, med mange drepte på begge sider. Aserbajdsjan tok tilbake flere landsbyer i den såkalte «buffersonen» rundt selve Nagorno-Karabakh som landet opprinnelig mistet kontroll over under krigen på 1990-tallet. Aserbajdsjan tok også tilbake kontroll over områder langs grensa til nabolandet Iran. Anklager om krigsforbrytelser og angrep rettet mot sivile kom fra begge sider i konflikten.

Ved midnatt den 10. november 2020 signerte Armenias statsminister Nikol Pasjinjan, Aserbajdsjans president Ilham Alijev og Russlands president Vladimir Putin en fredsavtale som innebar en slutt på kamphandlingene og utplassering av russiske fredsbevarende styrker i Nagorno-Karabakh og langs Latsjin-korridoren som knytter området til Armenia. Ifølge avtalen måtte myndighetene i Nagorno-Karabakh oppgi landområder som hadde ligget under deres kontroll siden den første krigen på 1990-tallet. Avtalen ble i internasjonale medier beskrevet som en seier for Aserbajdsjan og som kapitulasjon for den armenske siden. I Jerevan brøt det ut protester mot avtalen. En uttalelse fra statsminister Pasjinjan understreket at omstendighetene tvang han til å undertegne avtalen, etter at armenske styrker hadde tapt den strategisk viktige byen Sjusja (armensk: Sjusji) og stod i fare for også å miste hovedstaden Stepanakert (aserbajdsjansk: Khankendy). Avtalen innebar også at Russland ville garantere for transport mellom Aserbajdsjan og den aserbajdsjanske eksklaven Nakhitsjevan, vest for Armenia.

Utenriksministrene i de tre lederlandene av Minsk-gruppen (Frankrike, Russland og USA) avga 7. desember 2021 en felles uttalelse med støtte til gjenopptakelse av den direkte dialogen mellom Armenia og Aserbajdsjan innenfor rammen av denne gruppen.

Aserbajdsjan tar kontroll over Nagorno-Karabakh

Etter en blokade av Nagorno-Karabakh i ni måneder, gjennomførte Aserbajdsjan en militær offensiv 19.–20. september 2023. Etter noen timers kamp overga de armenske separatistmyndighetene seg, og Aserbajdsjan tok kontroll over Nagorno-Karabakh. Dette førte til at minst 100 600 av de om lag 120 000 etnisk armenere som var bosatt i Nagorno-Karabakh, flyktet til Armenia.

Mot denne bakgrunn sluttet Norge seg til en erklæring fra EU, hvor det blant annet ble understreket at «Aserbajdsjan må sikre menneskerettighetene, de grunnleggende frihetene og sikkerheten til etniske armenere, inkludert deres rett til å leve i deres hjem i verdighet, uten trusler eller diskriminering». I en pressemelding av 29. september 2023 opplyste utenriksminister Anniken Huitfeldt at Norge bidrar med 20 millioner kroner i «humanitær assistanse til sivilbefolkningen i Nagorno-Karabakh, og at støtten går til de som flykter og de som er igjen».

Informasjon om situasjonen i Nagorno-Karabakh

Både i Armenia og Aserbajdsjan har spørsmålet om Nagorno-Karabakh vært preget av ensidig vinkling i statskontrollerte media og fra politiske ledere i begge land. Det har derfor vært vanskelig å finne objektiv og pålitelig informasjon om konflikten mellom de to landene.

Navnet Nagorno-Karabakh

Navnet Nagorno-Karabakh kommer av russisk «nagornyj» (fjellendt) og tyrkisk «karabagh» (sort hage). Armenske myndigheter og de lokale myndigheter i Nagorno-Karabakh kalte området for Artsakh. I perioden fra 2017 fram til september 2023 var dette også det offisielle navnet som ble brukt av områdets myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg