Faktaboks

Nagarjuna
Uttale
nagˈarjuna
Født
150
Død
250
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Nagarjuna
Tibetansk skulptur av Nagarjuna fra 1600-tallet.
Av /The Walters Art Museum.

Nagarjuna var en indisk filosof som regnes som grunnlegger av madhyamika-skolen («mellomstandpunktet») i mahayana-buddhismen.

Om Nagarjunas liv er det lite vi vet med sikkerhet. Trolig var han en lærd brahmin fra Sør-India som konverterte til buddhismen i ung alder. Han er forfatter av flere filosofiske skrifter som er skrevet på et elegant sanskrit og preget av stor skarpsindighet. Det viktigste er Madhyamaka-karika («Versene om mellomstandpunktet»). I vestlig litteratur er han av og til blitt betegnet som «nihilist», men han var snarere en mystiker som ved hjelp av en radikal dialektisk metode ønsket å rydde vekk alle intellektuelle hindringer for at mennesket skulle nå frelse i form av en innsikt som kunne gjøre slutt på all uro, lidelse og forblindelse.

Filosofi

Nagarjuna tar utgangspunkt i Buddhas lære om middelveien, det vil si en lære som verken hevder at tingene virkelig eksisterer eller at de overhode ikke eksisterer. Alle ting, også mennesket, er forgjengelige og eksisterer bare i avhengighet av hverandre. Nagarjuna går imidlertid videre idet han også frakjenner alle filosofiske ideer virkelighet, medregnet buddhismens egne grunnsetninger. Alt er til sist «tomt», det vil si uten virkelig, evig eksistens.

For å komme til denne erkjennelsen, legger Nagarjuna likevel vekt på buddhismens konvensjonelle moral, på medlidenhet og meditasjon. På et foreløpig, «pedagogisk» sannhetsplan er moral og så videre gyldig; men på det «absolutte» sannhetsplan er det bare innsikten i «tomheten» (shunyata) som gjelder. Denne lære om «tomheten» og de to sannhetsplan fikk grunnleggende betydning for den videre filosofiske utviklingen i buddhismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg