Naftali Bennett

Faktaboks

Naftali Bennett
Født
25. mars 1972, Haifa, Israel

Naftali Bennett, israelsk forretningsmann og politiker, leder for det høyreorienterte partiet Habayit Hayehudi fra 2012, og medlem av nasjonalforsamlingen Knesset fra 2013, etter tidligere å ha vært medlem av Likud. Da partiet sluttet seg til den nye koalisjonsregjeringen ledet av Benjamin Netanyahu i mars 2013, ble Bennett statsråd for industri og handel, såvel som for Jerusalem og religiøse spørsmål.

Bennett er utdannet jurist fra Hebrew University i Jerusalem, og gjorde karrière som forretningsmann innen IT-bransjen, og startet et selskap som han senere solgte, hvilket gjorde ham økonomisk uavhengig. Som forretningsmann bodde han en periode i USA, hvorfra hans foreldre emigrerte til Israel. Før dette hadde han avtjent sin verneplikt og tjenestegjort i spesialstyrken Sayeret Matkal i det israelske forsvaret (IDF), og vært i felten i Libanon. Han har majors grad.

Bennett gikk inn i politikken som stabssjef for statsminister Benjamin Netanyahu (2006-08), og arbeidet da blant annet med valgkampopplegg. Fra 2010 til 2012 var han leder for Moatzat Yesha, en paraplyorganisasjon for jødiske bosettinger på Vestbredden (og tidligere: Gazastripen), og ledet som sådan kampen mot en stans i nybyggingen på Vestbredden. Bennett er motstander av opprettelsen av en egen palestinsk stat, og mener kontrollen over Gaza bør tilbakeføres til Egypt, mens Vestbredden dels bør annekteres av Israel, dels forbli selvstyrte palestinske områder, men med ansvaret for sikkerheten ivaretatt av Israel.

I 2010 dannet han Yisra'el Sheli ('Mitt Israel'), en utenomparlamentarisk, sionistisk bevegelse på høyresiden; i 2012 bevegelsen Yisraelim ('Israelere') for å fremme sionismen og dialog mellom religiøse og ikke-religiøse deler av samfunnet. Han forlot så Likud og sluttet seg til Habayit Hayehudi, og ble valgt til partiets leder i november 2012. Under hans ledelse styrket partiet sin oppslutning ved valget i januar 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg