Nadezjda Konstantinovna Krupskaja

Faktaboks

Nadezjda Konstantinovna Krupskaja
uttale:
krˈupskaja
født:
26. februar 1869, St. Petersburg
død:
27. februar 1939, Moskva
Født 14. februar etter den julianske kalenderen
Nadezjda Krupskaja var en russisk revolusjonær politiker og gift med Vladimir Lenin. Foto fra 1890-årene.
Krupskaja var gift med Vladimir Lenin fra 1898. Her er paret i 1922, to år før Lenins død. Fotografiet er tatt av Maria Uljanova, Lenins søster.
Krupskaja var hele livet opptatt av utdanning. Her er hun (midt på første rad) sammen med en gruppe kvinner fra Sentral-Asia som hadde kommet til Moskva for å studere kommunisme og kvinnesak. Foto fra 1928.
Av /NTB Scanpix.
Krupskaja taler på en sovjetisk kvinnekonferanse for konene til ingeniører og teknologer i tungindustrien, mai 1936.
Av /NTB Scanpix.

Nadezjda Konstantinovna Krupskaja var en russisk revolusjonær politiker, forfatter og pedagog. Hun var gift med Vladimir Lenin fra 1898.

Krupskaja støttet aktivt Lenins politiske virksomhet, både i landflyktighet og etter Den russiske revolusjonen i 1917. Hun var særlig interessert i undervisningsvesenet, og i verket Folkeopplysning og demokrati (1915) fremla hun sitt syn på utdannelse gjennom arbeid og tanken om en polyteknisk skolegang. Etter revolusjonen var hun blant annet formann i RSFSRs hovedkomité for politisk opplysningsvirksomhet og var med på å organisere det sovjetiske skolevesenet i perioden 1917–1928. Hun var medlem av Vitenskapsakademiet fra 1931.

Tidlige år

Krupskaja vokste opp i en aristokratisk familie med en far som var offiser og mor som var av landeieradel. Med tiden mistet faren sin posisjon og måtte ta strøjobber og fabrikkarbeid. Krupskaja fikk dermed innblikk i andre forhold enn barn av aristokratiet vanligvis gjorde.

Krupskaja gikk på et gymnas for kvinner i St. Petersburg. Hun var skoleflink og ble tidlig inspirert av Lev Tolstojs teorier om læring og livsførsel, som vektla nøkternhet, elevenes individualitet og det individuelle forhold mellom lærer og elev. Etter eksamen jobbet hun fem år som lærer på en utdanningsinstitusjon for industriarbeidere i St. Petersburg.

I St. Petersburg deltok hun i studiesirkler hvor hun ble introdusert for marxismen og møtte Lenin, sannsynligvis i 1894. Et par år senere ble de begge ble arrestert og dømt til eksil i Sibir. Krupskaja søkte om tillatelse til å tilbringe oppholdet sammen med Lenin i Shushenkoye. Et bryllup ble arrangert slik at de kunne være sammen, og den 10. juli 1898 giftet de seg.

Opphold i eksil

Tre år senere var de løslatt og reiste til Europa, hvor de levde i forskjellige land i til sammen sytten år. Krupskaja var lenge involvert i produksjonen og distribusjonen av den russisk-marxistiske avisen Iskra (Gnisten), som var avgjørende for å bygge det kommunistiske partiet. Hun hadde ansvar for korrespondanse, kryptering av brev med mer. «Hun var i sentrum av det organisatoriske arbeidet», skrev partifellen Lev Trotskij. «…I hennes rom var det alltid en lukt av svidd papir fra de hemmelige brevene hun varmet opp over ilden for å lese».

Under revolusjonen i 1905 vendte ekteparet tilbake til Russland, men da revolusjonen mislyktes, søkte de dekning i Finland. I 1907–1908 reiste de sørover og slo seg ned i Paris.Herfra hjalp Krupskaja Lenin med å organisere bolsjevikpartiet. I 1912 ble hun sekretær for partiets sentralkomité. Parallelt med dette fortsatte hun arbeidet med å utvikle en marxistisk pedagogisk teori.

Politisk aktivitet etter revolusjonen

Etter at bolsjevikene tok makta under oktoberrevolusjonen i 1917, spilte Krupskaja en viktig rolle i å utforme utdanningspolitikken i den nye Sovjetstaten. «Utdanning» inkluderte ikke bare skoler, men også voksenopplæring, overvinnelse av analfabetisme, biblioteksutvikling, utvikling av den kommunistiske ungdomsbevegelsen (Komsomol) og barneorganisasjonen (Pionerene).

Krupskaja ble leder av komitéen for opplysningsvirksomhet og var Sovjetunionens viseminister for utdanning fra 1929 til 1939. I tillegg var hun sekretær og organisator for sentralkomiteen i kommunistpartiet i flere perioder. Hun var også aktiv i Zjenotdel, kommunistpartiets kvinneavdeling.

Etter Lenins død

To år etter Lenins død i 1924 ble Krupskaja med i Lev Trotskijs «venstreopposisjon» mot Josef Stalin som Lenins etterfølger. Stalin på sin side satte i gang systematisk svertekampanjer for å sverte hennes navn. Krupskaja måtte med bitterhet se på at hennes ideer om skolereformer led nederlag, og den tradisjonelle kunnskapsskolen ble gjeninnført.

Gjennom 1930-årene var hun aktivt engasjert i arbeidet med barn og ungdom i Pionerene og Komsomol. Hun viet mye av sin tid til skriving, både artikler, pamfletter og bøker. Krupskaja skrev en rekke pedagogiske verker og utgav i 1935 sine Minner om Lenin i to bind.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Clements, Barbara Evans, Bolshevik Women, 1997
  • Krupskaya, N.L., Reminiscences of Lenin, 1970
  • Rappaport, Helen, Conspirator: Lenin in Exile, 2009

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg