Streiken 29. oktober 1930 ved Norges tekniske høgskole (NTH) omtales som Norges første studentstreik. Bakgrunnen for streiken var utvisningen av arkitektstudenten Tønnes Sverdrup Søyland. Som en protest mot dette, marsjerte arkitektstudentene ut av skolens hovedbygning. Streiken ble avsluttet 6. november 1930.

Bakgrunn

Grunnlaget for konflikten lå i en lengre konflikt rundt arkitektstudiets innhold og manglende fornyelse, siden høyskolen ble opprettet i 1910. Studentene krevde at opplæringen i klassisk ornamentering og detaljer skulle begrenses til fordel for studier av funksjonalismen, nye materialer, som armert betong, og fagets sosiale rolle.

Studenten Søyland var tydelig i sin kritikk av sine professorer og arkitektlinjen, og ble som konsekvens utvist. Dermed fikk saken en ny dimensjon i tillegg til den faglige: studentenes rett til å ytre seg og bli hørt.

Streik

Aksjonen fikk støtte fra landskjente arkitekter som Gudolf Blakstad, Arnstein Arneberg, og Odd Nansen. 5. november (1930) talte Boysen i Studentersamfunnet i Oslo og i Oslo Arkitektforening, der unge arkitekter med bakgrunn fra NTH hadde sikret støttevedtak for studentene. Parallelt med dette gikk forhandlinger om å avblåse streiken. 6. november var streiken over: Søyland og Boysen beklaget offentlig enkelte ord og uttrykk som var brukt, mens NTH på sin side trakk utvisningen og nedsatte et utvalg som skulle revurdere undervisningsplanen. Noe ble forbedret, på andre områder fortsatte undervisningen som før.

Litteratur

  • Jon Guttu: Carsten Boysen. En rettferdig boligpolitikk. Kolofon Forlag AS Oslo 2019.
  • Ivar Sekne: han forandret Oslo. Frode Rinnan- arkitekt og byplanlegger. Gaidaros Forlag. Oslo 2015
  • Johan- Ditlef Martens og Ketil Moe: Plan 1933-36. Tidsskrift for bolig og byggespørsmål. Universitetsforlaget. Oslo 1983

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg