NPCIL

Artikkelstart

NPCIL er et indisk kraftselskap som eies av den indiske stat og som er ansvarlig for landets produksjon av kjernekraft. Selskapet er organisert direkte under det indiske atomenergidepartementet DAE (Department of Atomic Energy).

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Nuclear Power Corporation of India Limited

Selskapet ble opprettet i 1987 med det formål å bygge og drifte kjernekraftverk i overensstemmelse med regjeringens planer og programmer. I 2016 leverte selskapet 38 TWh kjernekraft til den indiske elforsyningen. Selskapet har nå ansvaret for driften av 22 kjernereaktorer med en samlet kapasitet på 6219 MWₑ.

NPCIL har også et formelt samarbeid med BHAVINI (Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd), som er at annet statlig selskap under DAE. Dette selskapet ble etablert i 2003 og har fått som oppdrag å utvikle landets første hurtige formeringsreaktor. Denne reaktoren vil være et viktig skritt på veien til å fullføre Indias langsiktige program for å etablere en kjernebrenselsyklus basert på thorium. Kraftverket er ventet å komme i drift i 2020 og BHAVINI vil da bli det andre energiselskapet i India som produserer kjernekraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg