NORCAP

NORCAP (Norwegian Capacity to International Operations), tidligere NORSTAFF, er en av verdens mest benyttede sivile beredskapsstyrker. NORCAP består av om lag 850 kvinner og menn fra ulike yrkeskategorier (agronomer, lærere, helsearbeidere, ingeniører, journalister samt administrativt personell mv.)

Styrken, som ble etablert i 1991, finansieres av Utenriksdepartementet og forvaltes av Flyktninghjelpen. Formålet er, i løpet av 72 timer, å bistå FN og ulike hjelpeorganisasjoner ved humanitære kriser. Siden opprettelsen har mer enn 3000 personer deltatt i flere enn 7000 operasjoner i mer enn 50 land.

I 2011 var NORCAP representert i 311 operasjoner. I gjennomsnitt er 120 NORCAP-representanter til enhver tid i aksjon - senest i Kongo, Elfenbenskysten, Colombia, Kenya, Libya, Malawi, Somalia og Thailand.

I 2009 inngikk Utenriksdepartementet og Flyktninghjelpen en treårig rammeavtale om sistnevntes forvaltning av NORCAP. Avtalen var på 240 mill. kroner, men ved utgangen av 2011 var om lag 290 mill. kroner brukt. En ny rammeavtale ble inngått i mars 2012.

FN er NORCAPs fremste samarbeidspartner og man har avtale med i alt 14 ulike FN-organisasjoner. NORCAP bistår også med sivilt observatørpersonell gjennom NOROBS (Norwegian Standby Roster for Civilian Observers). NOROBS-personell som etterspørres av UD, FN og andre organisasjoner har i den senere tid vært engasjert i bl.a. Sri Lanka, Hebron, Nepal og Indonesia. Flyktninghjelpen tilbyr også tematiske hjelpegrupper innen rammen av NORCAP.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg