NODEFIC

Artikkelstart

Norwegian Defence International Centre (NODEFIC) er et kurs- og kompetansesenter etablert som del av Forsvarets stabsskole på Akershus festning i Oslo. NODEFIC springer ut fra tidligere Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet (FOKIV).

Faktaboks

Også kjent som

Norwegian Defence International Center (NODEFIC)

Fra 2007 inngår NODEFIC i det nordiske forsvarssamarbeidet NORDEFCO, men gjennomfører også kurs på vegne av Utenriksdepartementet og FN.

Historikk

FOKIV ble midlertidig opprettet i Onsrud leir 1. november 1995, etter at FN-avdelingen i Forsvarets overkommando var blitt nedlagt. 1. august 1998 ble kompetansesenteret fast etablert på Sessvoldmoen, som en fellesorganisasjon i Forsvaret.

I 2003 ble FOKIV flyttet til Forsvarets skolesenter (FSS), som del av Forsvarets kurssenter.

I 2007 ble senteret omorganisert og flyttet til Forsvarets stabsskole (FSS). FOKIV ble nedlagt, og avdelingens arbeid med å samle militære erfaringer fra internasjonale operasjoner ble videreført ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK), mens kompetansen knyttet til fredsoperasjoner i form av undervisning ble videreført ved FSS under navnet NODEFIC.

Oppgaver

Oppgaven besto opprinnelig i å evaluere og utvikle kompetanse på FN-relaterte-, folkerettslige- og andre internasjonale emner. Fra 1999 ble oppgaven utvidet til å utdanne observatører, kurse norsk og internasjonalt militært personell, og til å forvalte et system for innhenting, bearbeiding og formidling av erfaringer fra internasjonale operasjoner.

Målgruppen for senteret er befal og sivile som skal delta i NATO- og FN-operasjoner. Kurskatalogen rommer tolv forskjellige kurs som spenner over temaer som ledelse, logistikk, transportplanlegging og planlegging av avvæpning, demobilisering og reintegrering av væpnede styrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg