NODEFIC

Norwegian Defence International Centre (NODEFIC), er et kurs- og kompetansesenter som er etablert som del av Forsvarets stabsskole på Akershus festning i Oslo. NODEFIC er også kjent som FOKIV, Forsvarets Kompetansesenter for Internasjonal Virksomhet.

Faktaboks

Også kjent som

Norwegian Defence International Center (NODEFIC) 

Fra 2007 inngår NODEFIC i det nordiske forsvarssamarbeidet NORDEFCO, men gjennomfører også kurs på vegne av Utenriksdepartementet og av FN.

Historikk

FOKIV/NODEFIC ble midlertidig opprettet i Onsrud leir 1. november 1995, etter at FN-avdelingen i Forsvarets overkommando var blitt nedlagt. 1. august 1998 ble kompetansesenteret fast etablert på Sessvoldmoen, som en fellesorganisasjon i Forsvaret.

I 2003 ble FOKIV/NODEFIC flyttet til Forsvarets skolesenter (FSS), som del av Forsvarets kurssenter.

I 2007 ble senteret omorganisert og flyttet til Forsvarets stabsskole (FSS). FOKIV ble nedlagt. FOKIVs arbeid med å samle militære erfaringer fra internasjonale operasjoner ble videreført ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK), mens kompetansen knyttet til fredsoperasjoner i form av undervisning ble videreført ved FSS under navnet NODEFIC.

Oppgaver

Oppgaven besto opprinnelig i å evaluere og utvikle kompetanse på FN-relaterte-, folkerettslige- og andre internasjonale emner. Fra 1999 ble oppgaven utvidet til å utdanne observatører, kurse norsk og internasjonalt militært personell, og til å forvalte et system for innhenting, bearbeiding og formidling av erfaringer fra internasjonale operasjoner.

Målgruppen for senteret er befal og sivile som skal delta i NATO- og FN-operasjoner. Kurskatalogen rommer tolv forskjellige kurs som spenner over temaer som ledelse, logistikk, transportplanlegging og planlegging av avvæpning, demobilisering og reintegrering av væpnede styrker.

Senteret er bemannet med 14 offiserer. To norske offiserer arbeider i tillegg ved NODEFICs søsterorganisasjon i Sverige, Swedish Defence International Center (SWEDINT) utenfor Stockholm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg