NEPAD

NEPAD, fork. for New Partnership for Africa's Development, afrikansk samarbeidsorganisasjon, opprettet 2002 i Abuja, Nigeria. NEPAD er et utviklingsprogram innen den Afrikanske Union (AU), og hovedmålet er å utrydde fattigdom i Afrika og å stanse marginaliseringen av Afrika i globaliseringsprosessen. Et bærende prinsipp for programmet er utviklingen av stabile styresett i afrikanske land som forutsetning for fred, sikkerhet og vedvarende politisk og sosioøkonomisk utvikling.

NEPAD skal iverksettes som et partnerskap mellom Afrika og landene i nord, med en tidsramme på 15–20 år. G 8-landene gav 2001 sin tilslutning til programmet, og G 8 vedtok på sitt toppmøte i 2002 sin Africa Action Plan. Under toppmøtet 2005 ble det vedtatt betydelig gjeldslette og vesentlig økning i bistanden til Afrika. Samarbeidspartnere møtes gjennom Africa Partnership Forum, hvor bl.a. representanter for deltakende land, samt lederne for AU, EU og sju regionale afrikanske samarbeidsorganisasjoner møtes. En sentral mekanisme innen NEPAD er African Peer Review Mechanism (APRM), et frivillig instrument for løpende overvåking av utviklingen i de enkelte land, bl.a. for å sikre åpenhet og ansvarlighet, i tråd med programmets erklæring om demokrati, politisk, økonomisk og forretningsmessig styring.

NEPAD er blitt kritisert, både i og utenfor Afrika, for å være nykolonialistisk – for å gjøre Afrika enda mer avhengig av landene i nord, gjennom større grad av integrering i den globale økonomi, dominert av rike land i nord.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg