N’Djamena er hovedstaden i Tsjad. Byen ligger ved grensen til den nord-vestlige delen av Kamerun og der hvor elvene Chari og Logone møtes. Byens nærhet til Tsjad sjøen og Boko Haram's herjinger der har ført til enda mer patruljerende politi i gatene, spesielt etter at en selvmordsbomber drepte 15 personer og skadet enda flere ved byens store marked i juli 2015. Frankrike har en stor militærbase i byen og leder sin anti-terror operasjon Operation Barkhane fra byen.

Nøyaktig innbyggertall er usikkert, men offisiell statistikk opererer med 1 100 000 innbyggere (2012). Byens geografiske størrelse utvides også raskt og kvartaler som bare for 20 år siden lå langt utenfor bykjernen defineres i dag som innenfor sentrum av byen. Byen er i dag delt i 10 selvstendige kvartaler, hvert med sin egen ordfører.

Byen har ett offentlig universitet og flere private høgskoler. Etter et mislykket forsøk på statskupp i februar 2008, hvor deler av byen ble ødelagt, har president Deby bevilget betydelige summer til gjenoppbygging og videreutvikling av byen, blant annet med ny moské, nytt sykehus og nye forretningssentre. 

N'Djamena er den desidert viktigste handelsbyen i Tsjad og store deler av bomull, fisk og kvegomsetningen i landet foregår her.  

Byen har internasjonal flyplass med flere avganger til andre afrikanske land og Europa

Ndjamena ble etablert som administrasjonssentrum av franske kolonialister i 1900 under navnet Fort-Lamy. Byen skiftet navn til N'Djamena i 1973 som ett ledd i daværende presidents François Tombalbaye (som i samme prosess endret sitt eget navn til  N'Garta Tombalbaye) afrikaniseringsprosess. Folketallet vokser raskt. I 1993 passerte innbyggertallet 1/2 million, men bare 17 år senere var innbyggertallet doblet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.