Faktaboks

Mývatn
Uttale
mˈi:-
Etymologi
islandsk ‘Myggvatn’
Mývatn
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Lavaformasjonen Dimmuborgir, fotografert i 2013

Mývatn er en innsjø på det nordøstlige Island, omlag 50 kilometer øst for Akureyri. Mývatn er Islands fjerde største innsjø, med et areal på 37 kvadratkilometer og ligger 277 meter over havet. Innsjøen er et av landets viktigste turistsentre, med flyplass ved nordenden.

Vannet ligger i et aktivt vulkanstrøk. Innsjøen ble dannet ved at lava fløt ut og demte opp elven Laxá etter utbrudd for 3700 år siden. Sjøbunnen er lavamark; Mývatn er derfor ikke mer enn 4,5 meter på det dypeste, strandlinjen er sterkt innskåret og et større antall lavaholmer stikker opp av vannet. Under vulkanutbrudd for 2000-2200 år siden nådde lavastrømmen vannet og dannet feltet Dimmuborgir med skarpe og forrevne lavaformasjoner på østsiden av sjøen og som i dag er en turistattraksjon. Det norske black metal-bandet Dimmu Borgir har hentet navnet sitt herfra. Møtet mellom lava og vann er videre opphav til et større antall koniske pseudokratere i og rundt sjøen.

Langs sjøen er det et rikt fugleliv med hekkeplass for en rekke forskjellige andearter, så som bergand, brunnakke, harlekinand, islandsand, snadderand og toppand. Andre arter er horndykker, islom, smålom, svømmesnipe og ærfugl.

Mývatn er kilden til den kjente lakseelven Laxá i Þingeyjarsýsla.

I bygda Mývatnssveit finnes et av verdens største eksplosjonskratere, Hverfjall, med en diameter på 1 kilometer, og jorddampfeltet ved Námafjall, der det tidligere ble utvunnet svovel. Kiselgur-produksjon med bunnslam fra Mývatn som råmateriale og jordvarme som kraftkilde. Et geotermisk dampkraftverk ligger nordøst for sjøen i Krafla.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg