Møns Klint
Møns Klint sett fra øst. Høyeste punkt er Aborrebjerg, 143 meter over havet.

Møns Klint er en om lag sju kilometer lang og opp til 128 meter høy skrent langs østsiden av øya Møn i Danmark. Det høyeste punktet Aborrebjerg ligger sør for dalen Jydelejet og er også Møns høyeste punkt, 143 meter over havet.

Geologi

Møns Klint nedenfra.
Møns Klint sett nedenfra, der Dronningestolen ligger på toppen.
Møns Klint nedenfra.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kongsberg på Møns Klint
Kongsbjerg ligger i Klinteskoven på Møns Klint, er 135 meter over havet og gir storslått utsikt over øya Møn.
Kongsberg på Møns Klint
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Jydeleiet
Jydeleiet er en oval dal der Aborrebjerg og Store Ørnebjerg ligger til høyre i bildet.
Jydeleiet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Der Danmark ligger i dag var det varmt hav for 70 millioner år siden, med mange ulike dyr og mikroalger. Mange alger hadde et skall av kalk, og gjennom flere millioner år ble denne kalken avleiret på havbunnen som mer enn 20 lag skrivekritt, dannet på slutten av krittiden. Etter kritt døde livet i havet ut og den gamle sjøbunnen hevet seg opp av havet før den siste istiden nådde Danmark for om lag 12 000 år siden. Isen skrellet bort enorme flak av havbunnen, opptil 50 meter tykke lag ble foldet og dyttet sammen og dannet det som i dag kalles Høje Møn, det særpregede morenelandskapet innenfor Møns Klint. I krittlagene finnes mørke striper av flint som viser hvordan lagene ble foldet under trykket fra isen. Etter istiden har det gått større og mindre ras som har formet skrenten til slik den fremstår i dag. Det går fortsatt ras, og hvert år forsvinner 2–4 centimeter slik at hele skrenten vil være erodert bort om 50 000 år.

Flint var Danmarks første, største og mest langvarige eksportsuksess. Det forekom ikke naturlig i Norge eller i Sverige nord for Skåne, men var et nødvendig materiale for bosetningene i steinalderen. Etter steinalderen forsvant flinten ut av historien, inntil det ble et militærstrategisk råstoff fra 1600-tallet og et par hundre år fremover: Børseflint erstattet lunter for å antenne krutt.

Dronningestolen er nærmest synonymt med Møns Klint og den største turistattraksjonen. Utsikten over Østersjøen er formidabel og på godværsdager kan man se både til Sverige og til Rügen i Tyskland. Sagnet forteller at Klintekongen bor inne i Dronningestolen, og i Hans Christian Andersens eventyr Elverhøj blir Klintekongens datter gift med selveste Dovregubben.

Fossiler

I krittet finnes forsteininger av mange ulike organismer som levde i havet for 70 millioner år siden. Ammonitter, belemnitter, blekkspruter, brachiopoder, mosdyr, muslinger og sjøpiggsvin er blant fossilene som finnes.

Ras

På Møns Klint er det rasfare året rundt, men de skjer hyppigst om vinteren og våren. Skred utløses ofte etter store nedbørsmengder eller ved frostsprengning. Små og store blokker kan løsne og falle ned, og med års mellomrom skjer store, til dels voldsomme ras. Det bløte skrivekrittet brytes lett ned av bølger, regn og frost og flintlagene er kilt inn mellom krittlagene. Disse lagene er usammenhengende og vannførende og danner soner med ustabilitet.

Nedbøren i 2006–2007 forårsaket et ras på 230 000 kubikkmeter der klippen Store Taler raste ut og dannet en 300 meter lang halvøy. Det ikoniske Sommerspiret som var 140 meter høyt og blant annet motiv for malere som Johan Christian Dahl, Christoffer Wilhelm Eckersberg og Christian Olavius Zeuthen, styrtet i havet i 1988 etter gradvis å ha blitt redusert av flere småras. I 1952 skjedde et av de største skredene i nyere tid da store deler av skrenten ved Puggaards Klint, Røde Udfald og Vitmunds Nakke raste ut og dannet en halvøy som strakk seg en halv kilometer ut i havet. De halvøyene som dannes blir vasket vekk av bølger og havstrøm.

Høyeste punkter

De høyeste punktene på Møns Klint er:

  • Aborrebjerg, 143 meter over havet
  • Store Ørnebjerg, 138 meter over havet
  • Kongsbjerg, 135 meter over havet
  • Åsen, 130 meter over havet
  • Dronningestolen, 128 meter over havet
  • Langebjerg, 128 meter over havet

Vandrefalk

Vandrefalken holdt tidligere til på Møns Klint, men under andre verdenskrig ble fuglen bekjempet med alle tenkelige midler fordi man fryktet den skulle fange brevduene som bragte meldinger omkring i Europa. Utstrakt bruk av klorerte hydrokarboner som DDT og dieldrin i naturen og fri jakt sørget for at fuglen ble utryddet. Totalfredning og en betydelig innsats fra lokale falkeklubber i mange land førte til at vandrefalken vendte tilbake til Møns Klint, og i 2002 fikk et par flygedyktige unger. Falkeparet var ringmerket, og slik kunne man fastslå at hannen var svensk og hunnen tysk.

Flora

Møns Klint er et av de stedene i Danmark der det finnes flest forskjellige planter. Av landets om lag 45 ville orkidéer finns 18 av disse på Møns Klint. Alle planter på Møns Klint er fredet.

Geocenter Møns Klint

Geocenter Møns Klint åpnet i 2007 og er et museum som formidler dansk geologi og natur, og viser hvordan skiftende geologiske forhold har bidratt til å forme landskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg