Myung-whun Chung

Faktaboks

Myung-whun Chung
Født
22. januar 1953, Seoul, Sør-Korea

Myung-whun Chung, sørkoreansk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, sjefdirigent for Seoul Filharmoniske Orkester siden 2005 og fast gjestedirigent ved Sächsische Staatskapelle Dresden fra 2012.

Utdannelse

Chung ble utdannet som pianist fra tidlige år, og opptrådte med sine søstre fiolinisten Kyung-wha Chung og cellisten Myung-wha Chung. I Moskva i 1974 fikk han en delt annenpris ved Tsjajkovskij-konkurransen, men valgte i stedet å ta dirigentutdanning i New York, ved Mannes College of Music og ved Juilliard School. I 1979 ble han assistentdirigent ved Los Angelesfilharmonien under Carlo Maria Giulini og gjorde seg snart bemerket.

Karriere

Chung innledet en dirigentkarriere som sjef 1984–89 for Deutsche Radio Philhamonie Saarbrücken. Han gjestet Den Norske Opera hvor han blant annet ledet den vellykkede norgespremieren på Simon Boccanegra av Giuseppe Verdi i 1985. I 1997 ledet han en konsertant fremførelse av Verdis Don Carlos med Den Norske Opera i Oslo konserthus.

Chung ble hentet til stillingen som musikksjef for den nybygde Bastilleoperaen i Paris i 1989, da den første sjefen Daniel Barenboim ble avskjediget før åpningen etter politisk tautrekking. Chung gjorde en betydelig innsats, men ble innhentet av politikken og måtte gå av i 1994.

Han ble imidlertid tildelt Æreslegionen i 1992 og vant flere priser. Han beholdt sin nære tilknytning til fransk musikkliv. Han innledet et bekjentskap med komponisten Olivier Messiaen, som tilegnet Chung sitt siste orkesterverk Concert à quatre. Chung ledet uroppførelsen av dette verket i 1994.

Chung var sjefdirigent for Santa Ceciliaorkesteret i Roma 1997–2005. Han kom tilbake til Paris som sjefdirigent for Orchestre Philharmonique de Radio France 2000–15 og ledet dem i oppførelser av samtidsmusikk. I 2005 ble han sjefdirigent for Seoul Filharmoniske Orkester, som han blant annet har ledet på turnéer til Europa.

Fra 2012 er Chung første gjestedirigent ved Sächsische Staatskapelle Dresden. Han leder forestillinger ved de store operahusene i Italia og ved Wiener Staatsoper, ofte av verker av Richard Wagner og Giuseppe Verdi.

Chung har gjort en rekke kritikerroste plateinnspillinger for selskapet Deutsche Grammophon, ikke minst av fransk musikk. Han er kjent for sitt engasjement i humanitært arbeid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg