Myung-whun Chung

Faktaboks

Myung-whun Chung
Født
22. januar 1953, Seoul, Sør-Korea
Den sørkoreanske dirigenten Myung-whun Chung dirigerer Radio Françaises symfoniorkester med ekstra musikere fra Nord Koreas orkester Unhasu, mars 2012.
Av /AP/NTB.

Artikkelstart

Myung-whun Chung er en sørkoreansk dirigent som er en av de betydeligste i sin generasjon. Han er gjestedirigent ved flere ledende orkestre, blant annet første gjestedirigent ved Staatskapelle Dresden fra 2012 og fast gjestdirigent ved Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam. Han var sjefdirigent for Seoul Filharmoniske Orkester i 2005–2015.

Utdannelse

Chung ble utdannet som pianist fra tidlige år, og opptrådte med sine søstre, fiolinisten Kyung-wha Chung og cellisten Myung-wha Chung.

I Moskva i 1974 fikk han en delt annenpris ved Tsjajkovskij-konkurransen, men valgte i stedet å ta dirigentutdanning i New York, ved Mannes College of Music og ved Juilliard School. I 1979 ble han assistentdirigent ved Los Angeles-filharmonien under Carlo Maria Giulini og gjorde seg snart bemerket.

Karriere

Chung innledet en dirigentkarriere som sjef for Deutsche Radio Philhamonie Saarbrückeni 1984–1989. Han gjestet Den Norske Opera hvor han blant annet ledet den vellykkede norgespremieren på Simon Boccanegra av Giuseppe Verdi i 1985. I 1997 ledet han en konsertant fremførelse av Verdis Don Carlos med Den Norske Opera i Oslo konserthus.

Chung ble hentet til stillingen som musikksjef for den nybygde Bastilleoperaen i Paris i 1989, da den første sjefen Daniel Barenboim ble avskjediget før åpningen, etter tautrekking om makten over institusjonen mellom høyre- og venstresiden i fransk politikk. Chung gjorde en betydelig innsats, men også han ble avskjediget og utestengt fra operaen da den fikk ny ledelse i 1994.

Chung beholdt imidlertid sin nære tilknytning til fransk musikkliv. Han vant flere priser og ble medlem av Æreslegionen i 1992. Han innledet et bekjentskap med komponisten Olivier Messiaen, som tilegnet Chung sitt siste orkesterverk Concert à quatre. Chung ledet uroppførelsen av dette verket i 1994.

Chung var sjefdirigent for Santa Cecilia-orkesteret i Roma i 1997–2005. Han var tilbake i Paris som sjefdirigent for Orchestre Philharmonique de Radio France i 2000–2015 og ledet dem blant annet i oppførelser av samtidsmusikk.

I 2005 ble han sjefdirigent for Seoul Filharmoniske Orkester, som han har ledet på turnéer til Europa og gjort plateinnspillinger med. De opptrådte blant annet ved Promenadekonsertene i London i 2014. Han fratrådte her i 2015.

I 2012 ble Chung første gjestedirigent ved Staatskapelle Dresden. Han leder forestillinger ved de store operahusene i Italia og ved Wiener Staatsoper, ofte med verker av Richard Wagner og Giuseppe Verdi.

Chung har gjort en rekke kritikerroste plateinnspillinger for selskapet Deutsche Grammophon, ikke minst av fransk musikk. Han er kjent for sitt engasjement i humanitært arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg