Mynt, mål og vekt i Etiopia

Artikkelstart

I Etiopia er myntenheten birr, og målenhetene som benyttes er basert på metersystemet.

Myntenheten

Myntenheten birr har valutakode ETB, og er delt inn i 100 santim. Som symbol for birr brukes Br.

Etiopias egen myntenhet ble offisielt gjeninnført i 1945. Det eldre etiopiske myntsystemet var Menelik dollar, som også ble omtalt som talari eller birr. Tidligere hadde også Maria-Teresia-daler vært i bruk.

1 talari var delt i 20 (senere 16) ghersh. Fra 1931 var 1 talari delt i 100 matonnyas. Under den italienske okkupasjonen av landet i 1936 – 1941 var italiensk lira offisiell myntenhet, som ble erstattet av østafrikansk shilling etter de alliertes invasjon i 1941.

Målenheter

Etiopia innførte metersystemet i 1963, men enkelte lokale målenheter er fremdels i bruk, blant annet frasoulla (17 kilogram), dawulla (100 kilogram) og quintal (100 kilogram).

Tidsregning

Etiopia har en egen solkalender. I den etiopiske kalenderen begynner det nye året 11. eller 12. september i henhold til europeisk tidsregning. Året har 12 måneder à 30 dager. De resterende fem eller seks dagene i året utgjør de såkalte epagomenale dagene som også kalles for «den trettende måneden». Nummereringen av årene er forskjøvet i forhold til den vestlige, gregorianske kalenderen. For eksempel begynte året 2001 i den etiopiske kalenderen 11. september 2008 etter den europeiske tidsregningen. Dagen regnes fra klokken 06:00 om morgenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg