Myntenheten i USA er amerikansk dollar (symbol $, valutakode USD) à 100 cents.

Fra 1853 hadde USA gullmyntfot med 1,672 g fint gull per dollar. I 1878 ble det innført dobbeltmyntfot (gull og sølv). Gullinnløsningen ble suspendert under bankkrisen 1933. Samtidig ble sirkulerende gullmynt inndratt og eksportforbud for gull innført. 1934 ble dollarens gullinnhold redusert med vel 40 %; dette gav en ny gullpris på 35 dollar per unse, en pris som ble opprettholdt til den såkalte «dollarkrisen» høsten 1971, som førte til at forbindelsen mellom dollar og gull ble de facto opphevet (formelt vedtatt 1978).

Som følge av USAs økonomisk dominerende stilling etter 1945 knyttet mange land sine pengesystemer til dollarkursen, og amerikanske dollar er fortsatt det mest brukte betalingsmiddel i internasjonal handel.

Sirkulerende mynt er 1 dollar, 50 cents, 25 cents og 10 cents (dime) i sølv, 5 cents (nickel) i nikkel og 1 cent i bronse. I gull ble det tidligere utmyntet 20 dollar (double eagle), 10 dollar (eagle), 5 dollar (half-eagle) og 2½ dollar (quarter-eagle).

Sedlene utgis av 12 regionale Federal Reserve Banks (1, 2, 5, 10, 20, 50 og 100 dollar). Øvrige seddelsystemer finnes og er lovlig betalingsmiddel, men disse, samt sedler i større verdier (500–10 000 dollar) utgis ikke mer og trekkes etter hvert ut av omsetningen.

Britisk mål og vekt er mest brukt, fra 1960 med internasjonal yard og pound som grunnenheter for lengdemål og vekt. I rommål avviker de amerikanske fra de britiske slik at 1 amerikansk bushel = 0,969 imperial bushel (= 35,29 l) og 1 amerikansk gallon = 0,833 imperial gallon (=3,79 l). Istedenfor den britiske hundredweight (cwt) på 112 lb brukes short hundredweight på 100 lb. Britisk ton på 2240 lb kalles long ton og er i begrenset bruk. Short ton er 2000 lb.

Legalt er metersystemet (SI-enheter) likestilt med det britiske, og det forberedes en alminnelig overgang til dette. I vitenskap og på andre spesielle felter anvendes allerede SI-enheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.