Myksospermisk frø skiller ut klebrig slim fra den ytre delen av frøskallet når frøet tar opp vann (imbibering) og starter frøspiringen. Slimet består av karbohydrater, bl.a. pektin. Eksempler på myksospermisk frø er karse, lin og groblad. Det kan være to slimlag i frøskallet, og slimet kan inneholde cellulose og hemicellulose. Den fysiologiske betydningen av karbohydratslimet er usikker. Karbohydratslim kan holde på store mengder vann og kan ha betydning for vannopptaket i frøet, også i tørre ørkenområder.  Dessuten er det klebrig og kan bidra til frøspredning. Spiring av karsefrø i fuktig bomull i eggekartonger til påske, pyntet med gule påskekyllinger og ”gåsunger” er en aktivitet mange kjenner fra barndommen, og gir også mulighet til å vise klebrige karbohydrater fra frøskallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.