Faktaboks

Mutare
tidl. Umtali
Uttale
mutˈare

Mutare er en by i Zimbabwe. Den er hovedstad i provinsen Manicaland, og ligger kun 8 km fra grensen til Mosambik. Byen ligger i fjellrike omgivelser, cirka 210 km sørøst for hovedstaden Harare. Den hadde rundt 189 000 innbyggere i 2002.

Byen het tidligere Fort Umtali. Den har to ganger blitt flyttet. Først i 1891, til hva som i dag kalles Old Mutare, cirka 14 km nord for dagens sentrum. Etablering av jernbane til kystbyen Beira i Mosambik i 1896 førte til at byen igjen ble flyttet for å ligge nærmere jernbanelinjen. Først i 1971 fikk stedet bystatus. Offisielt skiftet byen navn fra Umtali til Mutare i 1982. Det er 290 km til Beira.

Mutare var et viktig handelssenter og grensestasjon ved jernbanen mellom Harare og Beira. Byen var blant annet kjent for industriproduksjon som omfattet blant annet bildeler, tekstiler og lærvarer. På grunn av politiske og økonomiske vanskeligheter i landet siden 1990-tallet, er industriproduksjonen sterkt redusert.

Byen ligger nær Vumba og Nyanga nasjonalpark, områder som er kjent for sin naturskjønnhet som tradisjonelt trekker mange turister. Byen har flere museer og et nasjonal- galleri. Africa University ligger like utenfor byen, og har rundt 1200 studenter. Byen har et temperert klima, med gjennomsnittstemperatur på 19o C.

Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg