Mustang (område)

Elven Gandak renner gjennom i Mustang.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mustang, distrikt i nordlige Nepal, nord for Himalayas hovedkam, grenser i nord til Kina (Tibet), ca. 3000 km2. Administrasjonssenter: Jomsom. Tilhører geografisk en del av Tibets høyland, og omfatter Kali Gandakis elvedal nord for fjellene Dhaulagiri og Annapurna. Goldt landskap, med en gjennomsnittshøyde på ca. 4500 moh. Årsnedbør under 250 mm. Området er tynt befolket. Både utseendemessig, språklig og kulturelt har befolkningen større likhet med det man finner i Tibet, enn med det øvrige Nepal. Det drives noe jordbruk der det er muligheter for vanning. Ellers er husdyrhold utbredt (jakokse, esel, muldyr, hest og okser), en del lever som nomader. Handel og håndverk (teppeknyting).

Historie

Mustang var tidligere et kongedømme, med tradisjoner tilbake til (minst) 1400-tallet. Fra siste del av 1700-tallet ble det gradvis økt forbindelse med Nepal, men statusen som eget rike ble opprettholdt frem til 1951. Mustang regnes som et 'monarki i monarkiet' og «regenten», rajahen av Mustang, har fortsatt en særstatus. På grunn av den nære tilknytningen til Tibet oppstod det her en motstandsbevegelse mot kineserne i Tibet etter Dalai Lamas flukt til India. Gjennom 1960-årene var Mustang senter for den amerikansk-støttede geriljavirksomheten. Etter at USA i 1970-årene ønsket å bedre forbindelsene til Kina avtok geriljavirksomheten i området. De nepalesiske myndighetene opprettholdt imidlertid streng kontroll. Først i 1991 ble området åpnet for utenforstående.

Navnet Mustang har eg. sin opprinnelse i den nepalesiske uttalen av byen Manthang, som var hovedstad i det gamle riket Lo, også kalt Lo Manthang, og senere Mustang.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg