Muslingbladfotinger, små ferskvannskrepsdyr, som hører til klasse bladfotinger (Branchiopoda). En eiendommelig dyregruppe med mange særtrekk. De har et toklappet skall, som omgir kroppen. På den måten ligner de muslinger, som tilhører en helt annen dyregruppe. Derav navnet muslingbladfotinger. Skallene trekkes sammen av en kraftig muskel når dyrene ligger ubevegelige på bunnen.

Muslingbladfotinger blir ikke over 2 cm lange. Når skallene ikke er trukket sammen, svømmer de med bevegelser fra de store antennene. I likhet med tusenbeinkreps har de et stort antall føtter. Med dem filtrerer de små næringspartikler fra vannet. Noen føtter, som er kraftige og forsynt med torner, bryter ned partiklene.

Muslingbladfotinger er utbredt over hele verden. Det er kjent færre enn 200 arter på verdensbasis. De forekommer vanligst i temporære dammer under varmere himmelstrøk. Selv i ørkenstrøk kan de finnes i dammer som bare opptrer med lange mellomrom. Dyrene kan overleve lange perioder i eggstadiet.

Fra Norge er det kjent to arter fra noen få lokaliteter. Den ene av dem, Limnadia lenticularis, lever i små dammer i beitemark langs kysten. Den blir 12 – 15 mm lang. De aller fleste dyrene er hunner, som kan formere seg partenogenetisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.