Musikk på Papua Ny-Guinea

Artikkelstart

Musikktradisjonene på Papua Ny-Guinea er preget av et enestående mangfold, og landet består av over 800 etniske grupper. Den britiske og tyske koloniseringen fra 1884, og selvstendigheten i 1975, har også satt sitt preg på landets musikkulturer.

Folkemusikk

Folkemusikktradisjonene på Papua Ny-Guinea er rikt varierte og gjenspeiler det etniske mangfoldet. Sang er en integrert del av det sosiale liv og benyttes ved lokale fester, sørgeseremonier, til dans og ved festivaler. Vekselsang mellom leder og gruppe er vanlig.

Instrumentalutøvelse er for det meste forbeholdt menn. Instrumenter som fløyte, panfløyte, horn, garamut (spalttromme), bambusmunnharpe, rasle, tromme og musikkbue lages av naturmaterialer.

Populærmusikk

Etter andre verdenskrig ble gitar og ukulele populære instrumenter. Populærmusikk med påvirkning fra folkemusikken er utbredt, med kjente utøvere som gruppen Sanguma og artisten George Telek. Bambusband-musikken fra Salomonøyene har også slått an. Dessuten finnes musikk i internasjonale sjangre som reggae og hiphop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg