Musikk på New Zealand

Musikklivet er preget av todelingen mellom maorienes polynesiske kultur og kolonistenes etterkommeres engelske og anglikanske bakgrunn.

Selv om maorienes livsstil er sterkt påvirket av koloniseringen, er deres musikk fortsatt levende. Vokalmusikken inndeles tradisjonelt etter fremføringsmåten: én resitativisk og én sunget. Noen sanger har rituell karakter. Det synges ofte énstemmig i gruppe, med en leder. Man legger stor vekt på korrekt fremføring, feil oppfattes som et dårlig varsel. Blant de relativt få instrumenttypene er tre-gongonger, tre-trompeter, konkyliehorn, munnharpe og fint utskårne, endeblåste fløyter.

Kolonistene brakte med seg sine musikktradisjoner, spesielt anglikansk kirkemusikk, korsang og korpsmusikk i brassband. Skotsk, irsk og bayersk sekkepipemusikk dyrkes fortsatt. Amatørorkestre på høyt nivå eksisterte lenge før et profesjonelt orkester ble etablert 1946 i det statlige radioselskapet. Musikkundervisningen i skolen og ved universitetene er oppbygd etter britisk mønster. Den mest kjente komponisten, Douglas Lilburn (1915–2001), etablerte det første elektroniske musikkstudio i det sørlige Stillehavet, i Wellington (1964–1966).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg