Instrumentet kulintang a tiniok, en type filippinsk metallofon.

Filippinene eksisterer det fortsatt spor etter to rikt sammensatte musikkulturer fra før den spanske koloniseringen, én i nord (Luzon) og én i sør (Mindanao og Sulu). Under det spanske styret fikk europeisk musikk betydelig innflytelse, og det senere amerikanske styret var viktig for innføringen av vestlig popmusikk. I dag er cirka 90 prosent av befolkningen orientert mot vestlig påvirket musikk innenfor fire hovedsjangre; én folkesangtradisjon med spanske røtter, én med blanding av asiatiske og europeiske elementer, europeisk kunstmusikk og moderne populærmusikk.

Folkemusikk

Innenfor begge de tradisjonelle musikkulturene brukes instrumenter laget av bambus, skjell, tre, skinn og andre naturmaterialer. Karakteristiske instrumenter i nord er flate gonger, nesefløyte, bambusrasler og munnharper av messing. I sør gonger av forskjellig utforming, ringfløyter (lignende akustisk prinsipp som i blokkfløyte), spalttrommer, xylofoner, énstreng-feler og munnharper av bambus. Orkestre som de muslimske kulintang-gongensembler, og andre ensembler som fremfører tradisjonell vokal- og instrumentalmusikk, er fortsatt populære.

Kunstmusikk

Den kunstmusikalske tradisjon har særlig vokst frem omkring Manila symfoniorkester (fra 1820-årene), som ledet til etablering av flere symfoniorkestre. En rekke komponister med skolering i europeisk musikk har komponert betydelige verker innenfor de store former. Blant de ledende komponister er Antonio J. Molina (1894–1980) og Felipe P. de Leon (1912–1992).

Populærmusikk

Jazz og vestlig popmusikk, formidlet gjennom massemedia, har fått stor gjennomslagskraft og skapt grunnlag for en hjemlig popmusikk med tekster på landets språk, kalt Manila sound og OPM (original pilipino music). Tiden som amerikansk koloni (1898–1946) har gjort landet kulturelt knyttet til USA, og filippinske artister har vært tidlig ute sammenliknet med andre asiatiske land innen amerikanske stiler som rock og hiphop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg