Musikk i Uganda

Barnekoret Watoto fra Kampala under en konsert i 2006.

Artikkelstart

Ugandas historiske kongedømmer har lagt grunnlaget for kunstmusikk knyttet til hoffene. Uganda er også en del av en større afrikansk populærmusikktradisjon.

I de tidligere kongedømmene Bunyoro, Buganda, Ankole og Toro eksisterte egne musikktradisjoner knyttet til skikker og seremonier ved hoffet. Utøvere måtte gjennomgå lang spesialopplæring. De musikalske formene spilt på for eksempel amandida og akandinda (xylofoner) fremviser kompliserte rytmiske, melodiske og klanglige strukturer, som vitner om høyt utviklet estetikk og spilleteknikk. Musikkaktivitet er generelt knyttet til livets høytider, årssyklusen, offentlige anledninger, sosiale sammenhenger som drikkelag og tradisjonell brytning, klanaktiviteter og religiøs praksis. Det rikt varierte instrumentariet omfatter fløyter i mange former, sideblåste horn, amakondeere (horn av gresskar), musikkbue, siter, strykeharpe, lyre, enstrengfele, spalttromme, rasler, xylofoner i mange former, tommelfingerpiano, entenga og andre trommer og rytmeinstrumenter. Store ensembler er vanlig, og de komplekse musikkformene krever stor presisjon av utøverne. Vokalmusikkens viktigste form er vekselsang, med polyfone innslag ved melodisk overlapping mellom forsanger og gruppe.

I nyere tid har komponister som Mbabi-Katan (1922–2019) og Kyagambiddwa (1928–1978) skapt større korverker. Evaristo Muyinda (1916–1993), en tidligere hoffmusiker, har spilt en sentral rolle som komponist, forsker og utøver, blant annet i den statlige dansegruppen Heart Beat of Africa, med medlemmer fra de største folkegruppene.

Populærmusikken har mottatt impulser fra kongolesisk og swahili popmusikk, vestafrikansk highlife og vestlig popmusikk, og har røtter i den tradisjonelle musikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg