Musikk i Tanzania

Det Tanzanianske bandet Damian Soul under Sauti za Busara, en festival for afrikansk musikk som arrangeres årlig på Zanzibar.
Av .

Musikkulturen i Tanzania kjennetegnes ved at sang, spill og dans oppfattes som én enhet. Ordet ngoma, som betyr tromme på de fleste bantuspråk, brukes også om dette utvidede musikkbegrepet. Tradisjonelt er ngoma brukt til å formidle kunnskap om stammetradisjoner og i forbindelse med livs- og årssyklusen. I dagens skole praktiseres ngoma også i pedagogisk sammenheng, nye sangtekster på swahili formidler kunnskap om Tanzania og bidrar til å bygge opp nasjonal kultur og identitet.

Folkemusikken i Tanzania er preget av stor formvariasjon fra den ene folkegruppen til den andre. Hver av landets regioner har sine musikalske særtrekk. Blant de vanligste instrumenter er trommer i et utall utforminger og størrelser, dessuten forskjellige typer av rasler, bjeller, slagpinner, tommelpiano, xylofon, klimpre- og stryke-lutt, siter, horn og fløyte.

Urbane musikk- og danseformer kombinerer røtter i folkemusikken med impulser fra nabolandene og fra vestlig populærmusikk. Den kristne kirkesangen blir i tiltagende grad afrikanisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg