Musikk i Tanzania

Taarab er en østafrikansk musikkform påvirket av tradisjoner fra Midtøsten og India. Gruppen Taarab/Kidumbak med instrumentene darbuka, fiolin, kanun, bass og oud.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Tanzania har et mangfold av musikktradisjoner påvirket av handel, kolonisering og migrasjon. Mer enn 100 ulike etniske grupper dyrker egne musikktradisjoner. Flere hybride musikkformer som taarab, reggae, kongolesisk rumba og hiphop har vært framtredende i populærmusikken.

Folkemusikk

Tradisjonell afrikansk folkemusikk og dans kalles i Tanzania for ngoma. Det er stor variasjon fra den ene folkegruppen til den andre, og hver av landets regioner har egne musikalske særtrekk. Blant de vanligste instrumentene er trommer i et utall utforminger og størrelser, dessuten forskjellige typer av rasler, bjeller, tommelpiano, xylofon, klimpre- og stryke-lutt, lyre, siter, horn og fløyte.

Populærmusikk

Det Tanzanianske bandet Damian Soul under Sauti za Busara, en festival for afrikansk musikk som arrangeres årlig på Zanzibar.
Av .

Taarab er en egen tanzaniansk musikkstil som oppsto på begynnelsen av 1900-tallet på Zanzibar. Sjangerens opprinnelse knyttes til sultanens hoff hvor egyptiske musikere skal ha gjort stor suksess og inspirert til etablering og utviklingen av sjangeren. Den arabiske kunstmusikken de framførte ble popularisert og tok etter hvert opp i seg instrumenter og musikalske trekk fra indisk og lokal afrikansk musikk. Tradisjonelle taarabgrupper bruker i dag arabiske instrumenter som kanun, oud og darbouka, indiske tabla, latinamerikanske bongos samt fiolin. I en mer moderne taarabstil brukes keyboard og elektriske instrumenter. Taarab synges på swahili og har også hatt stort gjennomslag i Kenya.

Mye av den senere populærmusikken i Tanzania har utviklet seg i nær kontakt med folkemusikken. Internasjonale sjangere som kongolesisk rumba, reggae og hiphop har ofte inkludert afrikanske rytmer. Den dominerende tanzanianske popmusikken kalles bongo flava, en sjanger som også er påvirket av reggae og hiphop.

Kristen korsang og gospel har stor utbredelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg