Musikk i Syria

Sabri Moudallal (1918–2006) er en av de mest sentrale utøveren innen Muwashshahmusikken.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
George Wassouf er en av flere syriske populærmusikere som har hatt regional suksess med en vestlig influert stil.

Artikkelstart

Syria er en del av kjerneområde for arabisk kunstmusikk, og også folkemusikken og populærmusikken er påvirket av denne.

Folkemusikk

Folkemusikken har fra gammelt av utviklet seg i nær kontakt med kunstmusikken. Eldst er beduinmusikken. Folkesanger og -danser utgjør en stor og rik tradisjon.

Det mest sentrale instrument i folkemusikken er oud, den arabiske forløperen til lutten. Andre instrumenter er trommen darbouka, tamburinen daf, (eler riq), kanun, strykeinsturmentet kamanjah og fløyten ney. I beduinmusikken brukes oboinstrumentet mizmar, strykeinstrumentet rebab, og rørbladinstrumentet mijwiz som har to bambuspiper.

Kunstmusikk

Den tradisjonelle kunstmusikken er utviklet fra hoffmusikken under omayyadene og abbasidene (600–800-tallet) og har mottatt tyrkiske og persiske impulser. Fra 1200–1400-tallet, da syriske teoretikere spilte en ledende rolle innenfor islamsk musikk, ble musikkteorien utvidet med henblikk på tonalitet, rytme og formprinsipper, og nye instrumenter ble utviklet. En viktig form er nawba, instrumentalmusikk i 8 satser, med solo- og ensemblespill, improvisert innenfor faste tonale og rytmiske rammer (henholdsvis maqam og taqsim).

I områdene nord i Syria, med byen Aleppo som sentrum, har Muwashshahmusikken en sentral posisjon der poesi og musikk er nært knyttet sammen. Musikken framføres av kor akkompagnert av ensembler med arabiske instrumenter som oud, kanun, kamanjah, daf og tamburin. En av de mest sentrale utøverne her er Sabri Moudallal (1918–2006).

Syrisk kirkesang er kjent fra 200-tallet. Hymner fra 300-tallet er fremdeles i bruk. Stilen i syrisk kirkesang er mer rytmisk og syllabisk enn i gregoriansk sang. St. Ambrosius brakte med seg syriske hymner og salmer til Milano.

Populærmusikk

Fra 1960-tallet og framover har vestlig populærmusikk hatt stor påvirkning på syrisk musikkliv. Populærmusikkens former kombinert med syriske tradisjonsinstrumenter og arabiske tekster har fått et stort publikum. Musikere som blant andre George Wassouf og Nour Mahana har oppnådd stor regional popularitet, også utenfor Syria, med deres urbane, vestlig influerte arabiske populærmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg