Musikk i Slovakia

Fujara er en særegen, svært stor slovakisk gjeterfløyte. Instrumentet overblåses slik at man når et høyere register av naturtoneskalaen hvor tonene ligger tettere, og ved hjelp av de tre fingerhullene kan man da spille en diatonisk skala. Klangfargen er rik på overtoner.

Artikkelstart

Slovakias folkemusikk har østlige trekk, mens Slovakias kunstmusikk er en del av den vestlige europeiske musikkulturen.

Folkemusikk

Folkemusikken har røtter i østeuropeiske tradisjoner, men har også tatt opp i seg elementer fra romenes musikk og vestlig musikk. Det store antallet tradisjonelle instrumenter omfatter en rekke fløytetyper med den særpregede fujara som den mest kjente, gajda (sekkepipe) og andre rørbladinstrumenter, fiolintyper og cimbalom.

Kunstmusikk

Utendørskonsert i Bardejov i 2019.

Musikkhistoriske kilder begynner med innføringen av kristen liturgi og kirkesang på 800-tallet. Den eldste verdslige musikken er dokumentert fra 1200-tallet, i skildringer av omvandrende musikere, igrici. Polyfoni ble dyrket i de største byene fra 1300-tallet, med verker av flamske, italienske og tyske komponister.

De ledende slovakiske komponistene på 1600-tallet var Johannes Schimbraczky (død 1657) og Samuel Capricornus (1628–1665). Barokkens former ble dyrket i både kirkelig og verdslig musikk. En nasjonalt orientert skole vokste fram fra 1830-årene og fikk sin storhetstid med komponister som Ján Levoslav Bella (1843–1936) og Viliam Figuš-Bystrý (1875–1936). Ján Cikker (1911–1989), Eugen Suchoň (1908–1993) og Alexander Moyzes (1906–1984) regnes som grunnleggerne av den moderne slovakiske musikken. Ulike internasjonale retninger (folkemusikkpåvirkning, elektrofoni, konkret musikk) har siden også vært representert, ledende komponister er Ladislav Burlas (1927–), Roman Berger (1930–2020) og Dušan Martinček (1936–2006).

Populærmusikk

Amerikansk populærmusikk har vært populært siden 1950-tallet. Tiden etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia i 1989 har særlig vært preget av rockens undersjangre, som heavy metal, punk og grunge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ivar Kipperberg

Vårt veterankorps i Hamar skal til Fratisek Kmoch festival i Kolin men først innom Bratislava med en liten konsert. Vil det oppfattes positivt eller ikke å spille de populære Kmock-marsjene i Bratislava ? Vi tenker å synge triodelen (folkeviser) på originalspråket f.eks Andulco Safarova. Men teksten til Koline Koline bør kanskje unngås ? Dette er kanskje ikke noe problem, det er gode relasjoner mellom Tsjekkia og Slovakia ? Savnet litt om dette forholdet i artikkelen, hvordan det er i dag, Og de ser på kulturhistorien/kulturen i statene som en felles verdi ? Med vennlig hilsen Ivar Kipperberg

svarte Georg Kjøll

Hei Ivar. Jeg har dessverre ingen fagansvarlige med detaljkunnskaper om akkurat dette for tiden, men helt generelt er jeg ganske sikker på at forholdet mellom tsjekkere og slovaker er gemyttlig og at de har en gjensidig respekt for hverandres kultur.For litt informasjon om deres felles historie fra 1918 til 1993 kan du lese her: http://snl.no/Tsjekkoslovakias_historieAlt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg