Folkemusikken har røtter i østlig påvirkning, men den har også tatt opp i seg nyere vestlige elementer. Det store antall tradisjonelle instrumenter omfatter et utall fløytetyper med fujara som den mest kjente, gajda (sekkepipe) og andre rørbladinstrumenter, fiolintyper og cymbal (en citartype).

Musikkhistoriske kilder begynner med innføringen av kristen liturgi og kirkesang på 800-tallet. Den eldste verdslige musikken er dokumentert fra 1200-tallet, i skildringer av omvandrende musikere, igrici. Polyfoni ble dyrket i de største byene fra 1300-tallet, med verker av flamske, italienske og tyske komponister.

De ledende slovakiske komponister på 1700-tallet var Johannes Schimbraczky og Samuel Capricornus. Barokkens former ble dyrket innenfor så vel kirkelig som verdslig musikk. En nasjonalt orientert skole vokste frem fra 1830-årene, med komponister som Ján Levoslav Bella og Viliam Figuš-Bystrý. Ján Cikker, Eugen Suchoň og Alexander Moyzes regnes som grunnleggere av den moderne slovakiske musikken. Ulike internasjonale retninger (folkemusikkpåvirkning, elektrofoni, konkret musikk) har siden også vært representert, ledende komponister er Ladislav Burla, Roman Berger og Dušan Martinček.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. mai 2014 skrev Ivar Kipperberg

Vårt veterankorps i Hamar skal til Fratisek Kmoch festival i Kolin men først innom Bratislava med en liten konsert. Vil det oppfattes positivt eller ikke å spille de populære Kmock-marsjene i Bratislava ? Vi tenker å synge triodelen (folkeviser) på originalspråket f.eks Andulco Safarova. Men teksten til Koline Koline bør kanskje unngås ? Dette er kanskje ikke noe problem, det er gode relasjoner mellom Tsjekkia og Slovakia ? Savnet litt om dette forholdet i artikkelen, hvordan det er i dag, Og de ser på kulturhistorien/kulturen i statene som en felles verdi ? Med vennlig hilsen Ivar Kipperberg

16. mai 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Ivar. Jeg har dessverre ingen fagansvarlige med detaljkunnskaper om akkurat dette for tiden, men helt generelt er jeg ganske sikker på at forholdet mellom tsjekkere og slovaker er gemyttlig og at de har en gjensidig respekt for hverandres kultur.For litt informasjon om deres felles historie fra 1918 til 1993 kan du lese her: http://snl.no/Tsjekkoslovakias_historieAlt godt fra GeorgHar du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.