Musikk i Republikken Kongo

Artikkelstart

Det tradisjonelle musikklivet i Republikken Kongo (også kjent som Kongo-Brazzaville) følger for en stor del etniske skillelinjer. Populærmusikken har mye felles med musikken i nabolandet DR Kongo.

Folkemusikk

Bantufolkenes folkemusikk har en markert og ofte kompleks rytme som kommer til uttrykk gjennom sang, dans og bruk av instrumenter som tromme, xylofon, likembe (tommelpiano), harpe, siter og lutt i et utall forskjellige utforminger. Idiofoner, fløyter, horn og rørbladinstrumenter benyttes også. Den musikalske formen bygger ofte på vekselsangmellom en leder eller forsanger og hele gruppen.

Babinga-folket har fra gammelt av ry som særlig dyktige musikere. Deres sang er karakterisert ved utstrakt bruk av jodleteknikk, store melodisprang og en rik flerstemmighet med imitasjon så vel som parallellføring av stemmer og stor individuell frihet til improvisasjon.

Populærmusikk

Urbaniseringen har skapt forutsetninger for et mangfold av nye former der folkemusikkens uttrykk tas i bruk i moderne populærmusikk. De fremste eksemplene på dette er kongolesisk rumba og soukous, musikkstiler som har fått stor utbredelse i Afrika og internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg