Musikk i Myanmar

Den bueformede harpen saung antas a være cirka 1500 år gammel. Den spiller en viktig rolle i den tradisjonelle kammermusikken i Myanmar. Mandalay, Myanmar 2011.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Hsaing-waing er et tradisjonelt slagverksensemble som brukes i Myanmar. Instrumentene på bildet spilles av sju musikere.

Artikkelstart

I Myanmar er folkemusikken og den tradisjonelle kunstmusikken nær beslektet. Musikkteorien ligner andre tradisjoner i resten av Sørøst-Asia, men i lyd og instrumentering skiller Myanmars musikk seg markant fra de omkringliggende landenes musikk. Populærmusikken i landet er preget av statlig sensur.

Faktaboks

Også kjent som

musikk i Burma

Folkemusikk og kunstmusikk

Instrumentalmusikk

Flere instrumenter som ikke lenger brukes i andre asiatiske land, har overlevd i Myanmar. Den særpregede bueformede harpen saung har eldgamle tradisjoner, og spiller fortsatt en viktig rolle innenfor den tradisjonelle kammermusikken. Et av de mest karakteristiske eksempler på sørøst-asiatisk slagverksensemble er hsaing-waing, som er det største og mest vanlige i landet. Dette ensemblet omfatter stemte trommer og små gonger opphengt i en sirkel rundt en av musikerne, cymbaler, slagpinner av tre og et oboinstrument. Det blir brukt ved teaterforestillinger, rituelle og religiøse sammenhenger og ved festlige anledninger. Det er en nær sammenheng mellom musikk, drama, dans og poesi, som for eksempel viser seg ved at bestemte musikkstykker eller motiver uttrykker spesielle situasjoner eller fenomener.

Vokalmusikk

Den klassiske vokalmusikken består av et repertoar på flere hundre tradisjonelle sanger ordnet i bestemte kategorier, og tilgjengelig i trykte tekstantologier. Nye stykker, basert på kjente eldre tekster, blir også komponert. Melodier, akkompagnementer og instrumentale innledninger og mellomspill skrives ikke ned, men blir overført gjennom muntlig tradisjon.

Myanmars egne musikktradisjoner har et godt kulturelt fotfeste, ikke minst på grunn av den nære forbindelsen med Myanmars historie, ritualer, drama og religion.

Populærmusikk

Populærmusikken har gjennom hele 1900-tallet vært underlagt streng sensur, og mange popformer har vært rene undergrunnsfenomener. Rock kalles stereo i Myanmar, og har vært populært siden 1980-tallet, mens hiphop slo gjennom på 1990-tallet. Oversettelser av asiatiske og vestlige popsanger er sentralt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg