Musikk i Mauritania

Artikkelstart

Tradisjonsmusikken i Mauritania reflekterer landets etniske mangfold og samfunnets sosiale struktur. Den er påvirket av vest-afrikansk og arabisk kultur. Dimi Mint Abba (1958–2011) er landets mest kjente musiker.

Musikere

De tradisjonelle yrkesmusikere, griotene, er både musikkutøvere og historiefortellere. Før var de knyttet til øvrighetspersoner som de hyllet i sine episke sanger til eget akkompagnement på lutt eller harpe. De spilte også til dans og underholdning. Dagens grioter tar imot spilleoppdrag av alle og har modernisert repertoaret i takt med skiftende behov. I Mauritania er Mauriske īggīw den mest kjente typen griot. Disse profesjonelle musikerne har tradisjonelt en lav sosial status det tradisjonelt hierarkiske samfunnet, noe som også forsterkes av negative holdninger til verdslig musikk i ortodoks islam.

Instrumenter

Folkemusikken omfatter sang og dans akkompagnert på tbal (pauke) og andre slaginstrumenter, og zawzāya (kantblåst fløyte) eller neffāra (tverrfløyte). Gambra (enstrenget lutt) og rbāb (enstrenget fele) anvendes mest solistisk. Gitaren har også vunnet innpass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg