Musikken i Malaysia bygger delvis på gamle stedegne tradisjoner, delvis på kulturpåvirkninger fra India og Indonesia og muslimsk innflytelse, og senere også på påvirkning fra Kina og Europa.

Folkemusikk

I de tradisjonelle sjamanistiske religionene spiller dans en viktig rolle, gjerne ledsaget av gonger og trommer. Tradisjonene på Sabah er delvis filippinsk påvirket, med variert instrumentalmusikk og store slagverkensembler, kulintang. Også sarawakene har et mangfold av instrumentale musikkformer.

Myndighetene forsøker å stimulere tradisjonell musikk, og det arbeides med dokumentasjon av de ulike etniske musikktradisjonene.

Kunstmusikk

Ved sultanenes hoff er det tradisjonelle nobat-ensembler. Ved siden av gonger og trommer kan de ha arabisk rebab (fele), serunai (obo) og cymbaler. Ved Terengganu-hoffet er det en gamelan som har en særegen tradisjonell gamelanstil og også framfører musikk av moderne malaysiske komponister.

Populærmusikk

Internasjonale sjangre som rock og pop er populære, samt indonesisk dangdut. På 1950-tallet bidro komponisten P. Ramlee (1929–1973) til å skape en malaysisk populærmusikk som kombinerer folkesang med vestlige danserytmer. Malaysisk-språklig popmusikk kan slå an på tvers av landegrensene i det malaysisk-språklige området i Malaysia, Indonesia, Singapore og Brunei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg