Musikk i Kenya

Luo-musikere med trommer, rasleinstrument og musikkbuer.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

På grunnlag av etniske og kulturelle ulikheter kan Kenya deles inn i musikkregioner: banturegionene ved kysten, på høysletta og i vest, swahiliregionen med en viss arabisk påvirkning, den kusjittisk-somaliske regionen, den para-nilotiske og den nilotiske luo-regionen. Hver av disse fremviser karakteristiske trekk.

Folkemusikk

Musikk og dans inngår i et utall sammenhenger i dagliglivet, og ved anledninger knyttet til livs- og årssyklusen. De fleste utøverne er halvprofesjonelle og har musikken som bivirksomhet.

Selv om ren instrumentalmusikk forekommer sjelden, benyttes mange instrumenttyper: fløyte, horn, lyre, harpe, luttinstrument, musikkbue, tromme, rasle og slagidiofoner finnes i et utall utforminger.

Populærmusikk

Kanskje særlig på grunn av at landet tidlig kom godt i gang med musikkproduksjon, inntar Kenya en viktig rolle i utviklingen av østafrikansk popmusikk, eller «jazz» som den ofte blir kalt. Denne urbane stilen er dominert av elektriske gitarer og sang, med rytmer som har lokale røtter, men den har også tatt opp i seg elementer fra vestlig og pan-afrikansk popmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg