Mory Kanté
Mory Kanté er en Guineas mest kjente musikere. Her under en konsert i Marokko i 2011.
Mory Kanté
Av /AP.

Folkemusikken i Guinea står sterkt, blant annet på grunn av en nasjonalistisk kulturpolitikk i tida etter selvstendigheten i 1958. I senere tid har vestlige populærmusikksjangre slått an.

Folkemusikk

Tradisjonsmusikken i Guinea gjenspeiler de etniske variasjonene som følger en firedeling basert på landets topografi: skogregionen langs kysten, savannen i øst, fjellområdet i Fouta Djalon og savannen i nord.

Musikktradisjonene langs kysten omfatter instrumenter som trommer, spalttrommer, balafon, horn av tre eller elfenben, sanza, musikkbue og andre strengeinstrumenter. Flerstemmig sang er vanlig.

I den østlige savanneregionen dominerer musikken til malinkefolket, med røtter tilbake til det mektige Maliriket på 1300-tallet. Deres grioter, profesjonelle utøvere på kora, balafon og ngoni (en slags lutt) bevarer folkets historie og kultur i sine sanger og fortellinger. Trommen djembe er utbredt i Guinea og har også blitt tatt i bruk i flere musikkformer i mange andre land.

Befolkningen i fjellområdet Fouta Djalon er dominerende muslimsk. Her er sangen enstemmig. Det mest utbredte instrumentet er fløyte, men ellers forekommer énstrengsfele, musikkbue og énstrengslutt.

Blant folkene i den nordlige savanneregionen spiller musikk en viktig rolle under overgangsritualer. Sangen er énstemmig og akkompagneres av tromme, metallbjeller og ankelbjeller. Ellers brukes balafon og ulike blåseinstrumenter.

Sangeren og koraspilleren Mory Kanté er en av Guineas mest kjente musikere. Han var en del av verdensmusikkbølgen som fra 1980-tallet bidro til internasjonal berømmelse for mange vestafrikanske artister. Sangen hans «Yeke Yeke» ble en stor suksess i Europa i 1988.

Populærmusikk

Gitaren ble innført til Guinea etter andre verdenskrig og har blitt et viktig instrument. Rytmiske sjangre som jazz og hiphop er populære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg