Musikk i Gabon

Til tross for etnisk og språklig mangfold er folkemusikken i Gabon relativt homogen innenfor hver av de to hovedtradisjonene: bakafolkenes musikk og bantufolkenes musikk.

Bakafolkene, som lever i den tropiske regnskogen, er særlig kjent for sin høyt utviklede vokalmusikk. Flere stiltrekk, som karakteristiske jodleeffekter og klangfull flerstemmighet med imitasjon mellom de enkelte stemmene, er også kjent blant jeger- og sankerfolk i andre land i området.

Blant bantufolkene er sang, dans og instrumentalmusikk ofte knyttet til seremonier og andre sosiale sammenhenger. Harpe, spalttromme, musikkbue, balafon, trommer, rasler og bjeller bidrar til rik variasjon. Den flerstemmige sangen kombinerer melodilinjer og sammensatte rytmer. Sansa (tommelpiano) benyttes både som soloinstrument og i grupper. Profesjonelle musikere finnes tradisjonelt ikke, men de som trakterer enkelte instrumenter må gjennomgå særskilte innvielsesseremonier. Halvprofesjonelle omvandrende musikere som synger og spiller mvet (en harpezither med kalebassresonator), er svært populære.

Populærmusikken i Gabon preges av afrikanske sjangere som makossa og soukous, samt rock, hiphop og kongolesisk rumba.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg