Musikk i Gabon

Til tross for etnisk og språklig mangfold er folkemusikken i Gabon relativt homogen innenfor hver av de to hovedtradisjonene: pygmeenes musikk og bantufolkenes.

Pygmeene er særlig kjent for sin høyt utviklede vokalmusikk. Flere stiltrekk, så som karakteristiske jodleeffekter og klangfull flerstemmighet med imitasjon mellom de enkelte stemmer, er også kjent blant jeger- og samlerfolk i andre afrikanske land.

Blant bantufolkene er sang, instrumentalmusikk og dans særlig knyttet til initiasjonsseremonier, men musikkaktivitet inngår også i mange andre sosiale sammenhenger. Harpe, spalttromme (uthulet trestokk), musikkbue, trommer, rasler, bjeller og signalhorn bidrar til rik variasjon i instrumentalklangen. Den flerstemmige sangen kombinerer lettflytende melodilinjer med velklingende harmonikk og sammensatte rytmer. Sansa (tommelpiano) benyttes både som soloinstrument og i grupper; xylofonensembler ble innført på 1800-tallet. Profesjonelle musikere finnes tradisjonelt ikke, men de som trakterer enkelte instrumenter må gjennomgå særskilte initiasjonsseremonier. Halvprofesjonelle, omvandrende musikanter som synger og spiller mvet (en harpezither med kalebassresonator) er svært populære.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg