Musica Sacra

Artikkelstart

Musica sacra er en norsk organisasjon for kirkemusikk og liturgi, stiftet 1952. Den arbeider for fornyelse av reformasjonstidens rytmiske salmesang, for fremme av gregoriansk sang og tidebønn, for gjennomføring av orgelbevegelsens prinsipper og organisk innordning av orgelmusikken i liturgien, for kirkemusikalsk nyskaping med klar kirkelig forankring og for fremme av menighetens liturgiske forståelse og aktivitet.

Faktaboks

Uttale
mˈusica sˈacra
Etymologi
av latin ‘hellig musikk’
Også kjent som
Samfunn til kirkemusikalsk fornyelse

Presten og kirkemusikkforskeren Hans Buvarp (1909–70) nedla et stort arbeid i organisasjonens tjeneste. Den ledende musikalske kraft fra starten og inntil sin død (1982) var domorganist Rolf Karlsen. Flere av medlemmene har hatt sentrale verv og funksjoner i Den norske kirkes liturgiske reformarbeid siden den offentlige liturgikommisjonen ble nedsatt i 1965, og på viktige områder har Musica sacras program fått gjennomslag og bred tilslutning. Musica sacra avholder årlige sommerkurs i kirkemusikk og liturgi.

Litteratur

  • Egil Hovland (red.): Musica sacra: samfunn til kirkemusikalsk fornyelse: festskrift ved 10-års jubileet høsten 1962 (Oslo 1962)
  • Musica sacra 20 år: festskrift (Oslo 1972)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg