Faktaboks

Også kjent som
Samfunn til kirkemusikalsk fornyelse
Etymologi
av latin ‘hellig musikk’
Uttale
mˈusica sˈacra
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Steinkjer
Styreleder
Ingunn Steinbakken

Musica sacra er en norsk organisasjon for kirkemusikk og liturgi, stiftet i 1952. Den arbeider for fornyelse av reformasjonstidens rytmiske salmesang, for fremme av gregoriansk sang og tidebønn, for gjennomføring av orgelbevegelsens prinsipper og organisk innordning av orgelmusikken i liturgien, for kirkemusikalsk nyskaping med klar kirkelig forankring og for fremme av menighetens liturgiske forståelse og aktivitet.

Presten og kirkemusikkforskeren Hans Buvarp (1909–1970) nedla et stort arbeid i organisasjonens tjeneste. Den ledende musikalske kraft fra starten og inntil sin død (1982) var domorganist Rolf Karlsen. Flere av medlemmene har hatt sentrale verv og funksjoner i Den norske kirkes liturgiske reformarbeid siden den offentlige liturgikommisjonen ble nedsatt i 1965, og på viktige områder har Musica sacras program fått gjennomslag og bred tilslutning. Musica sacra avholder årlige sommerkurs i kirkemusikk og liturgi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Egil Hovland (red.): Musica sacra: samfunn til kirkemusikalsk fornyelse: festskrift ved 10-års jubileet høsten 1962 (Oslo 1962)
  • Musica sacra 20 år: festskrift (Oslo 1972)

Faktaboks

Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg