Murchison Falls
Murchison Falls er Ugandas største fossefall og ligger i nasjonalparken med samme navn.
Oribibukk

Oribibukk (Ourebia ourebi) gresser i Murchison Falls nasjonalpark i Uganda.

Av /Shutterstock.

Murchison Falls nasjonalpark ligger i enden av Riftdalen i det nordvestre Uganda, rundt 300 kilometer fra hovedstaden Kampala. Nasjonalparken dekker et område på rundt 3800 kvadratkilometer, og regnes som det største vernede området i landet. Murchison Falls nasjonalpark er oppkalt etter Ugandas største fossefall, Murchison Falls, og ble grunnlagt i 1952. Det er dermed den eldste nasjonalparken i Uganda.

Murchison Falls nasjonalpark er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Uganda med overnattingsmuligheter i selve nasjonalparken og nærliggende nabobyer. Det arrangeres også safarier for tilreisende som vil oppleve nasjonalparkens rike dyreliv.

Dyreliv

Løve i Murchison Falls

Nasjonalparken er leveområdet til 76 pattedyr, og blant annet løver lever i sitt naturlige habitat her.

Murchison Falls nasjonalpark er leveområdet til 76 pattedyr. Blant annet lever løver, sjiraffer, sjimpanser, leoparder, elefanter og flodhester i nasjonalparken. I tillegg huser nasjonalparken også Ugandas største bestand av krokodiller. Mer enn 450 fuglearter lever også i nasjonalparken, hvor flere av dem regnes for å være endemiske.

Fossefallene

Fossefallene Murchison Falls ligger i Den hvite Nil i den sørlige delen av nasjonalparken. Fossefallene har en samlet fallhøyde på 122 meter, hvor den største fallet har et fall på 45 meter. Murchison Falls regnes som en av de kraftigste fossefallene i verden, og det presses rundt 3000 kubikkmeter vann gjennom en trang kløft i fossen hvert sekund.

Den britiske eventyreren Samuel Baker utforsket området i 1863, og gav fossefallene navnet Murchison Falls etter presidenten av The Royal Geographical Society, Roderick Murchison.

Klima og vegetasjon

Murchison Falls nasjonalpark ligger nær ekvator og kjennetegnes av et stabilt tropisk klima med to årlige nedbørsperioder. Nasjonalparken ligger på høyder mellom 615 og 1187 meter over havet med høye dagtemperaturer og svale netter.

Vegetasjonen domineres av savanner, våtmarker, gressletter og regnskog. Nasjonalparken omfatter også et skogsreservat på over 800 kvadratkilometer som inkluderer blant annet mahogni- og fikentrær, samt et rikt mangfold av andre planter og vekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg