Murchison Falls

Murchison Falls har et fall på 45 meter.

Artikkelstart

Murchison Falls er fossefall det nordvestre Uganda, mellom Albertsjøen og Kyogasjøen, rundt 300 kilometer fra hovedstaden Kampala. Fossefallene ligger i Den hvite Nil og har en samlet fallhøyde på 122 meter, hvorav selve hovedfallet har et fall på 45 meter.

Faktaboks

Uttale
mˈə:tʃisn få:lz
Også kjent som
Kabarega Falls

På toppene av fossefallene har Den hvite Nil kun en bredde 6 meter, før den presses gjennom en trang kløft og flyter vestover videre mot Albertsjøen. Det presses rundt 3000 kubikkmeter vann gjennom kløften hvert sekund. Fossefallene ligger i den sørlige delen av Murchison Falls nasjonalpark.

De første europeerne som oppdaget fossefallene var John Hanning Speke og James Grant i 1962. Året etter utforsket den britiske eventyreren Samuel Baker fossefallene og Murchison Falls nasjonalpark. Samme år gav Baker fossefallene navnet Murchison, etter presidenten av The Royal Geographical Society, Roderick Murchison.

Murchison Falls nasjonalpark ble etablert og oppkalt etter fossefallene i 1952. Nasjonalparken dekker et området på rundt 3800 kvadratkilometer, og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg