Faktaboks

Murchison Falls
Kabarega Falls
Uttale
mˈə:tʃisn få:lz
Murchison Falls, Uganda.
Murchison Falls har et fall på 45 meter.

Murchison Falls er fossefall i det nordvestre Uganda, mellom Albertsjøen og Kyogasjøen, rundt 300 kilometer fra hovedstaden Kampala. Fossefallene ligger i Den hvite Nil og har en samlet fallhøyde på 122 meter, hvorav selve hovedfallet har et fall på 45 meter.

På toppene av fossefallene har Den hvite Nil en bredde på bare 6 meter, før den presses gjennom en trang kløft og flyter vestover videre mot Albertsjøen. Det presses rundt 3000 kubikkmeter vann gjennom kløften hvert sekund. Fossefallene ligger i den sørlige delen av Murchison Falls nasjonalpark.

De første europeerne som oppdaget fossefallene var John Hanning Speke og James Grant i 1862. Året etter utforsket den britiske eventyreren Samuel Baker fossefallene og Murchison Falls nasjonalpark. Samme år gav Baker fossefallene navnet Murchison, etter presidenten av The Royal Geographical Society, Roderick Murchison.

Murchison Falls nasjonalpark ble etablert og oppkalt etter fossefallene i 1952. Nasjonalparken dekker et området på rundt 3800 kvadratkilometer og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg