Murchison er et nedstengt petroleumsfelt som krysser delelinjen mellom norsk og britisk side i Nordsjøen. Feltet ligger i norsk blokk 33/9 (nær Statfjord) og i britisk blokk 211/19 (nær Brent). Vanndybden i området er om lag 150 meter.

Faktaboks

Uttale
mˈə:tʃisn
Etymologi

oppkalt etter geologen Roderick Impey Murchison

Operatør var CNR International (UK).

Funn og utbygging

Feltet ble oppdaget på britisk side i juli 1975. Det ble inngått avtale om at 77,8 prosent av reservene finnes på britisk side, mens den norske delen av feltet utgjør 22,2 prosent.

Utbyggingsplan (PUD) ble godkjent i 1976, og produksjonsstart var i september 1980. Produksjon fra feltet ble avsluttet i februar 2014.

Produksjonen foregikk med en kombinert bore-, bolig- og produksjonsplattform med stålunderstell, plassert i britisk sektor. Plattformen ble fjernet fra feltet i 2017.

Olje og kondensat ble ilandført gjennom Brent-systemet til Sullom Voe på Shetland. Gassen ble fraktet i rørledning til St. Fergus i Skottland.

Reserver

Opprinnelig utvinnbare reserver (norsk del) ble per 2023 beregnet til 13,9 millioner Sm³ olje, 0,4 milliarder Sm³ gass og 0,6 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg